AYM, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişinin ‘eşit zam’ talebini reddetmişti. Bu kararın ardından Türkiye Emekliler Derneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı. Ombudsmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi.
İNTİBAK İÇİN YARGI YOLU KAPANDI
Mahkeme, “Anayasa'nın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikâyetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir” diyerek intibak başvurusunu kabul etmedi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), intibak için yargı mücadelesinin sürdürüleceğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru için hazırlıkların başladığını duyurmuştu. Derneğin hukuk danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduklarını aktardı.
TBMM’Yİ İŞARET ETTİ
2008 yılı sonrasında bazı kanunlarda yapılan değişiklikleri hatırlatan Yazıcıoğlu maaşların daha da azaldığını söyledi. Yazıcıoğlu, “Kamu Denetçiliği Kurumu ve bilirkişi raporları intibakın yapılmasını öngörmesine karşın, Anayasa Mahkemesi bu konuda kendisini yetkili görmemiş, sorunun çözümü olarak TBMM’yi işaret etmiştir. Bu durumda, yeni bir intibak kanununun çıkması için hükümete bir nevi yol gösterilmiştir. Hukuksal olarak iç hukuk yolları tüketildiğinden, AİHM’e başvurduk”dedi.
5 milyonu ilgilendiren intibak kararı
İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.
Emeklilerde eşitlik sağlanacak
2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkarılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Güneş'teki habere göre, hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan ise yararlanamadı.
İntibak için ne yapılmalı?
Maaş hesaplamalarında ve Aylık Bağlanma Oranları'ndaki farklılıkların giderilmesi dışında emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor. SGK çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılıyor. Bunlar da şöyle sıralanabilir: Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkının giderilmesi. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim öderken SSK'lılar yıla göre 5 bin ile 5 bin 900 günle hatta 3 bin 600 günle bile emekli olabiliyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı. Böylece emeklilere eşit zam imkanı gelecek.