Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) İstanbul Maslak'taki genel merkezinin açılışına katıldı. Bolat burada yaptığı konuşmada, fahiş fiyat artışı, stokçuluk faaliyetleri ve fiyat dalgalanmaları karşısında tüketicileri korumaya yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi. Bolat, "Elimiz piyasanın üzerinde. Bu noktada hangi alanda, hangi sektörde bir boşluk ya da haksız fahiş fiyat uygulaması ya stokçuluk gibi durumlar gördüğümüzde denetim ekiplerimiz vasıtasıyla orayı denetliyoruz" dedi.
Otomotiv sektörü, emlak piyasası ve gıda sektörlerinde fahiş fiyat ve stokçuluk noktasında 17 bin 780 denetim ve soruşturma sonucunda yaklaşık 602 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildiren Bolat, ayrıca yüz binlerce firmanın da denetlendiğini ve 843 milyon lira idari para cezası uygulandığını dile getirdi.
Bakanlık olarak ticareti artırmayı istediklerini vurgulayan Bolat, küresel gelişmeler karşısında politikalarda çeşitli uyumlar, adaptasyonlar yaptıklarını kaydederek, "KOBİ'lerimizin ihracatını artırmak çok önem verdiğimiz bir husus. Türkiye'de KOBİ'lerin toplam ihracattaki payı artık yüzde 30'a yaklaştı" dedi.
Türkiye'nin 2024 yılına iyi başladığını belirten Bolat, "2024'te 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı ile 377 milyar dolar bir döviz geliri sağlamak hedefindeyiz. Bunun için canla başla çalışacağız." dedi. E-ihracatın payını da artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bolat, "E-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde bir buçuktu. Hedefimiz 2028'de bunu yüzde 10'a çıkarmak" diye konuştu.
Geçen yıl mal ve hizmet ihracatçılarına toplam 11 milyar 700 milyon lira destek verdiklerini anımsatan Bakan Ömer Bolat, “Bu bizim Bakanlığımızın toplam bütçesinin yüzde 60’ı idi. 2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız” ifadelerini kullandı. Bolat, Kızıldeniz’de geçiş sorunu olduğunu, Türkiye’nin lojistik konumu sebebiyle tercih edildiğini sözlerine ekledi.