Avrupa'da faaliyet gösteren ve yıllık ciroları yaklaşık 13 milyar avroyu bulan dönerciler, dondurulmuş dönerde katkı maddesi olarak kullanılan fosfatın yasaklanması yönündeki talebi bugün karara bağlaması beklenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'na, "bu teklifin geri çevrilmesi" çağrısı yaptı.
Avrupa döner sektöründe üretim ve satış yapan işletmelerin toplam cirosunun yıllık yaklaşık 13 milyar avro olduğunu belirten Koyuncu, "100 bine yakın kişi bu sektörden gelir elde ediyor. Bizim hesaplamalarımıza göre Avrupa'da 35 binden fazla döner dükkanı var. Üretici sayısı konusunda kesin bir rakam yok ama 600 civarında olduğu tahmin ediliyor. Fosfat kullanımı da döner açısından bir yapı taşı olarak değerlendirilebilir. Bunu çıkarınca o ürünü yapmak zorlaşıyor. Fosfat, tuz gibi bir madde, onu kullanmadığımızda dönerin tadını bulamayız. Avrupalı parlamenterlerden, bu teklifi geri çevirmelerini bekliyoruz." dedi.
Koyuncu, fastfood pazarında dönerin payının, hamburger gibi kalemlere göre fazla olduğuna işaret ederek, "Bu pazarda pastanı büyütmek istiyorsan birisine darbe vurman gerekiyor. Bu rastgele gündeme getirilmiş bir teklif değil." diye konuştu.
Fransa'daki döner işletmecilerinden Ayşenur Çayan da fosfatın ülkede dondurulmuş birçok gıdada kullanıldığına dikkati çekerek, bu madde zararlıysa diğer ürünlerde de kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Çayan, "Türkiye'de nasıl ki peynir ekmek satışı yasaklanamazsa, Avrupa'da da döner yasaklanamaz diye düşünüyorum. Yabancılar peynir ekmek gibi tüketiyorlar. Dönerin lezzetini tatmışlar, kolay kolay vazgeçeceklerini sanmam." dedi.
AP Gıda Komitesi'nin, dönerde, gıda katkı maddesi fosfatın kullanımının yasaklanması yönündeki talebinin bugün AP Genel Kurulu'nda karara bağlanması bekleniyor.