|

Donanma’nın en büyük ikinci gemisi

Testleri tamamlanan TCG Derya, TCG İstanbul ve TCG Arif Ekmekçi gemileriyle insansız deniz aracı Marlin SİDA, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle Donanma’ya teslim edildi. Erdoğan, ikmal gemisi TCG Derya’nın TCG Anadolu’dan sonraki en büyük gemi olduğunu söyledi.

Neslihan Önder
04:00 - 20/01/2024 Cumartesi
Güncelleme: 01:46 - 20/01/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayiinde attığı önemli adımlarla Mavi Vatan için üretilen yerli ve milli ürünlere yenileri eklendi. TCG Anadolu’dan sonra en büyük gemi olan TCG Derya ile, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA (silahlı insansız deniz aracı) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle Yalova’nın Altınova ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. TCG İstanbul, hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyetiyle öne çıkarken, Marlin SİDA da envanterdeki ilk silahlı insansız deniz aracı olacak.

400 TON MÜHİMMAT KAPASİTESİ

Mavi Vatan’da yeni bir dönemin kapısını aralayacak olan TCG Derya ve diğer gemilerin her biri farklı görevler üstlenecek. TCG Derya, Deniz Kuvvetleri’nde kuvvet çarpanı görevi görecek. TCG Derya ile yüzer birliklerin, helikopter yakıtı dahil olmak üzere akaryakıt ve su ikmallerinin denizde süratli şekilde yapılması sağlanacak. 194,8 metre uzunluğuna ve 24,4 metre genişliğe sahip olan TCG Derya, 9 bin ton dizel, bin ton jet yakıtı, bin 200 ton su ve 400 ton mühimmat taşıma kapasitesine sahip.

ÜZERİNDE SİDA TAŞIYABİLECEK

Gemide ayrıca insanlı ve insansız su üstü ve su altı araçların, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının belirli seviyede bakım ve onarımları da yapılacak. Savaş gemilerinde bulunan gaz türbinli sevk sistemine sahip TCG Derya, büyük cüssesine rağmen açık denizde savaş gemileriyle aynı seyir hızında gidip onlara eşlik edecek. Üzerinde SİDA taşıyabilecek. Bu özellikleriyle denizde ikmal ve muharebe destek gemisinden daha işlevli bir görev üstlenecek.



#Mavi Vatan
#TCG Anadolu
#SİDA
4 ay önce