Merkez Bankası'nın, bir haftalık repo ihaleleri ve swap piyasasına ilişkin önlemlerine bağlı olarak dövizler geriledi. Dolar/TL kuru, haftasonu kapanış sonrası bir ara 5,85'i görmüştü. Pazartesi'den itibaren Merkez Bankası'nın adımları ve swap hamlesiyle Dolar/TL'ye sert satış geldi dolar salı akşamı 5,30'lara kadar geriledi. Dolar 5.30 liraya kadar inerken, euro 6.0 liranın altını gördü.
Merkez Bankası, Cuma günü bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı. Merkez Bankası'nın, basın duyurusunda, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" denildi.
Merkez Bankası, Pazartesi günü de döviz karşılığı TL swap piyasasında "vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırının yüzde 10'dan yüzde 20'ye" çıkarıldığını açıkladı. Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazı ile "Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20'si ile sınırlandırılmıştır" dedi. Daha önce ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanıyordu.
Dolar küresel piyasalarda ise, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili gelirlerinin, hafta başında 15 ayın en düşük düzeyine geriledikten sonra toparlanmasıyla, hafif yükseldi. Küresel piyasalarda, doların euro, yen, sterlin, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı karşısındaki sepet kur değerini ifade eden dolar endeksi yüzde 0.2 yükselerek 96.912 düzeyine çıktı. Euro 1.13 dolar düzeyinden 1.1256 düzeyine kadar geriledi.
SWAP NEDİR?
Swap’ın kelime anlamı, ‘değiş, tokuş, takas…’ Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir.
SWAP ORANI NEDİR?
Piyasada üç tür swap işlemi vardır. Bunlar; para swapı, faiz swapı ve çapraz döviz swapı’dır. Kısaca swap türlerine değinecek olursak;
1) Para swapı işlemleri; tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirmek suretiyle gerçekleştirdikleri işlemlerdir.
2) Faiz swapı işlemleri; gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir.
3) Çapraz döviz swapı işlemleri; farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler.