Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtım sektörünün 2017-2022 dönemindeki yatırım miktarının bu yıl sonunda açıklanacağını belirterek, "Beş yıllık süreç için yaklaşık 5 milyar liralık yatırım olacağını tahmin ediyoruz." dedi.
Elektrik dağıtım şirketlerinin kaliteyi artırmak için hedeflerini belirlemeye başladığı son dönemde, doğalgaz dağıtım şirketleri de müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için çalışmalarına hız veriyor.
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz dağıtım şirketlerinin "mükemmellik" anlayışını geliştirmesi ve bu konuda bir standarda ulaşması için GAZBİR'in yoğun bir mesai harcayacağını söyledi.
Arslan, kısa süre içinde bir grup uzman üniversite hocasıyla mükemmellik esaslarının belirlenmesi için müşteri memnuniyeti çalışması yapacaklarını ifade etti.
GAZBİR'in eğitim merkezi GAZMER çatısı altında birçok üniversite ile işbirlikleri yürüttüklerini aktaran Arslan, "Sayın Bakanımızın Trabzon'daki elektrik dağıtım şirketleri toplantısında müşteri memnuniyeti ile ilgili belirttiği konulardan daha ileri gitmemiz ve bunun alt kırılımlarını da çalışmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, müşteriye daha iyi hizmet sunabilmek için Ar-Ge yatırımlarına ağırlık vereceklerini vurgulayarak, "Bu yıl sonunda doğalgaz dağıtım sektörünün yatırım miktarı açıklanacak. Şu anda herkes hazırlıklarını yapıyor. Beş yıllık süreç için yaklaşık 5 milyar liralık yatırım olacağını tahmin ediyoruz. Bu miktar, 2017-2022 tarife dönemini kapsayacak ve doğalgazı olmayan illere gaz götürülmesi çalışmaları için de kullanılacak." diye konuştu.
Arslan, doğalgaz dağıtım sektörünün 2017'de yeni tarife dönemine gireceğini ve bu tarife dönemine ilişkin çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
Yeni dönemde şirketlere, dağıtım sektöründe üstlendikleri riskin karşılığı olarak bir başarı primi verilmesini istediklerini belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Bu tarife döneminde önceliğimiz, başarı primi verilmesi, kalitenin ödüllendirilmesi olacak. İyileştirmelerde ceza değil, ödül tarafının öncelikli çalıştırılmasını istiyoruz. Başarı priminin bir dönem çalıştırılıp, ondan sonra yapamayanların cezalandırılması yönünde bir talebimiz var. Yani, öncelikle ödül mekanizmasının artırılmasını istiyoruz."
Arslan, doğalgaz dağıtım şirketlerinde kamu döneminden kalma bazı alışkanlıkların devam ettiğini ve şirketlerin bu alışkanlıklarından sıyrılması gerektiğini belirtti.
Tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
"Tüketicinin kendi görevini daha iyi açıklayacak bazı adımlar atacağız. Örneğin, tüketiciye evindeki tesisatın bakımı ve bunları güvenli kullanımıyla ilgili konuları daha iyi anlatıp, sorumluluk bilinci oluşturmamız gerekiyor. Şu an ortada kalan bazı konular var. Tüketiciye tasarruf yaptıracağını söyleyerek sayaçlarıyla oynayan, tesisat üzerinde standartlara aykırı ve sertifikasız işlem yapanlar oluyor. Eskiden kamu şirketleri emniyet gücüyle birtakım işleri yaptırabiliyordu. Bizim bu tür bir uygulamamız olmadığı için kamu sağlığı açısından suç işleyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunarak takip ve cezalarının yapılmasını sağlamamız gerekiyor. Şimdiye kadar böyle bir uygulama çok az yapıldı. Artık yeni dönemde bu anlayışın yaygınlaşmasını istiyoruz."