|

Destekler turizmi coşturdu

2017 yılında hükümetin sağladığı desteklerle birlikte toparlanan turizm sektörü, atağa geçmeye hazırlanıyor. Tedbiri elden bırakmayan Kültür ve Turizm Bakanlığı sağladığı yeni desteklerle sektörün önündeki engelleri kaldırarak; verimliliğini arttıracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:25 - 1/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kültür ve Turizm Bakanlığı sağladığı yeni desteklerle sektörün önündeki engelleri kaldırdı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı sağladığı yeni desteklerle sektörün önündeki engelleri kaldırdı.

Sektör temsilcileri, bu adımların uluslararası rekabette sektörün elini güçlendirerek; cari açığın kapatılmasında büyük rol oynayacağını savunuyor.

Otel tahsisi sürelerinin 49 yıla uzatılmasına ilişkin olarak; Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, son dönemde tahsis sürelerinde 30 yıla gelmiş tesislerde, sürenin uzatılamaması nedeniyle bankalardan finansman teminininde sıkıntılar yaşandığını hatırlattı. Narin, otellerin rekabet gücü kaybına uğramaya başladığını ifade ederek; “Düzenleme pazarda artan rekabetin gerektirdiği açılımların yapılarak turist sayısı ve geliri bakımından ilk beş ülke arasında yer almamızın sağlanabilmesi için önemli" diye konuştu.


SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI

Uygulamanın, öngörülebilirlik sağlayarak doğrudan yabancı yatırım girişlerini tetikleyeceğinin altını çizen Narin şunları söyledi: “Yeni yatırımlarla değeri ve rekabet gücü artan tesislerin devlete ödeyeceği vergi ve yıllık hasılat miktarı daha fazla olacaktır. Gerek doğrudan yatırım girişlerinin artması, gerek artan döviz gelirleri neticesinde cari açığın finansmanına büyük ve sürdürülebilir bir katkı gerçekleşecek. Bu katkı ekonomi genelinde dış finansman ihtiyacının azalması ve daha uygun finansman koşullarının oluşmasıyla ekonomik büyümenin artması anlamına gelecektir.”


Sektöre ivme ekonomiye canlılık

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise; tur operatörlerine sağlanan uçak uçuş desteklerinin 2018’de kademelendirilerek; bin 500 dolardan 9 bin dolara çıkarılmasına ilişkin; “Dış pazarda bu desteğin ciddi hareketlilik sağlayacağı kesin. Buna ek olarak biz yerli turiste hizmet veren ve turizm ekonomisi çarkının son 2 yıldır dönmesi için ciddi efor sarf eden iç turizm tur operatörlerinin de desteklenmesinin ekonomiye çok daha fazla canlılık kazandıracağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

  • YÜKSEK PROFİLLİ TURİST ARTACAK
  • Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ayrıca kruvaziyer turizm destekleri olacağını söyleyerek; bu alanda da kişi başı 25 dolardan 45 dolara kadar kruvaziyer desteklerini çıkardıkları müjdesini vermişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri; uygulamayla birlikte sektörde hareketlilik sağlanacağını ifade etti. Yetkililer, yüksek profilli turist sayısında artış kaydedileceğini aktardı.
#Turizm
#Turist
#Oya Narin
6 yıl önce