Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların etkisini kırmak amacıyla başlattığı aksiyon planı çerçevesinde; reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi yeni tedbir duyurdu. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulunun üyelerine tavsiye niteliğinde aldığı kararlar, reel sektörün finansal erişiminin kesintiye uğramaması hedefleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada; Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomiyi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlatılan politikaların bakanlıkça sürdürüldüğü ifade edildi. Kurdaki yükseliş sonrası bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye alınan aksiyon planının uygulamasına devam edildiği belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda TBB’nin tavsiyesiyle özellikle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri bugün itibarıyla devreye alıyoruz” denildi.
Belirlenen tedbirlere göre, her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirileceği ve karşılıklı iyi niyet esasına dayalı hareket edileceği vurgulandı: “Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecektir. Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak. Yine kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek. 8 Ağustos’tan itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezine ‘mücbir sebep’ koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama, firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.”
* Kredi kanalları açık tutulmaya devam edecektir.
* Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecektir.
* Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacaktır.
* Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecektir.
* 8 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeni ile oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecektir. Bu uygulama ile firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecektir.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile telefonda görüştü. Albayrak ile Le Maire’nin telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım adımları ele alındı. Bakanlar, ABD’nin söz konusu uygulamalarına karşı birlikte ve iş birliği içerisinde hareket etme kararı aldı.
Albayrak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Le Maire’nin Türkiye’ye yönelik destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirdi ve teşekkür etti. Açıklamaya göre bakanlar, ülkeleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve mutabık kalınan hususlarda daha yakın çalışma kararı aldı. Albayrak ve Le Maire, ekiplerinin hızlı şekilde çalışmaya başlaması ve 27 Ağustos tarihinde Paris’te bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.