Denizi yok ama Japonya’ya balık ihraç ediyor

Yeni Şafak
10:0314/09/2017, Perşembe
G: 14/09/2017, Perşembe
IHA
Karadeniz somunu denize giderek yetiştirildikten sonra Japonya’ya ihraç ediliyor.
Karadeniz somunu denize giderek yetiştirildikten sonra Japonya’ya ihraç ediliyor.

Denize 65 kilometre uzaktaki Gümüşhane’de enerji üreten barajlarda kurulu 11 balık işletmesinde yılda 3 bin ton balık üretiliyor. Bu balıklardan bazıları ise en çok balık tüketilen ülkelerden birisi olan Japonya’ya ihraç ediliyor.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, tekneyle Kürtün ilçesi sınırlarındaki Özkürtün Barajı’na açılarak bir süre teknenin dümenini eline aldı, burada faaliyet gösteren işletmelere ait balık üretim kafeslerini yerinde inceledi ve balıkları yemledi.Torul Kaymakamı ve Kürtün Kaymakam Vekili Mustafa Karali, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın’ın da eşlik programda işletme sahipleriyle görüşerek sorunlarını dinleyen Vali Memiş, üreticilerin talepleriyle ilgili notlarını aldı.

Harşit Çayı
üzerinde enerji üretimi amacıyla yapılan Torul ve Kürtün barajlarının toplam göl alanlarının 6,5 kilometre kare olduğunu ifade eden
Vali Memiş,
incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Karadeniz bölgesinin en önemli alabalık ve Karadeniz somonu üretim sahalarından birisinin Torul ve Kürtün baraj gölleri olduğunu söyledi.

“2 baraj gölündeki 11 işletmede yılda yaklaşık 3 bin ton balık üretiyoruz”

Kürtün ve Torul barajlarının elektrik enerjisi üretiminin yanında Gümüşhane’nin ve bölgenin ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sağladığına değinen Vali Memiş, baraj göllerinde ki
11 işletmede yılda yaklaşık 3 bin tonluk alabalık
ve
Karadeniz somonu
üretiminin söz konusu olduğunu kaydetti. Bu barajların temiz ve sağlıklı sularında üretilen balıkların tüm Karadeniz bölgesi illerine gönderildiğini, hatta Karadeniz somununun daha sonra denize giderek yetiştirildikten sonra
Japonya’ya ihraç
edildiğine vurgu yapan Vali Memiş, “Bizim için hakikaten mutluluk verici bir durum. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Gümüşhane’de, Torul’da, Kürtün ve Özkürtün’de kafes balıkçılığı artık bir kültür haline geldi” dedi.
#Gümüşhane
#Balık
#Japonya