|

Çok çarpıcı yorum: Merkez Bankası oyuna geldi

Dün akşam ki faiz arttırım kararıyla ilgili Merkez Bankası'nın oyuna geldiğini ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bununla sınırlı kalmayarak sıkıştırmaya devam edeceğine dikkat çeken Ekonomi Profesörü Emre Alkin, Merkez Bankası'nın 7 Haziran'daki toplantısına yönelik de çağrıda bulundu.

Yeni Şafak
10:35 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:33 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya

24 Haziran seçimlerinin gündeme gelmesiyle birlikte tekrardan sahneye çıkarak ekonomik kriz havası oluşturmaya çalışanların spekülatif olarak yükselttiği döviz kurlarına yönelik Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün akşam saatlerinde olağanüstü toplandı. Toplantıdan geç likidite penceresi faiz oranını 300 baz puan artırarak yüzde 16,50'ye yükseltilmesi yönünde karar çıktı. Karar sonrası dolar/TL 4,5407'ye kadar geriledi ve günü önceki kapanışa göre yüzde 1,97 azalışla 4,5761'den tamamladı.

''MERKEZ BANKASI OYUNA GELDİ''

Döviz kurlarındaki yükselişi ve Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı ile gerçekleştirdiği hamleyi değerlendiren Ekonomi Profesörü Emre Alkin, Merkez Bankası'nın oyuna geldiğini ve 7 Haziran'da yeniden bir faiz artışına gitmemesi gerektiğine dikkat çekti.


''YÜZDE 20 İSTİYORLAR''

Merkez Bankası'nın faizde sadeleşmeye gitmesi gerektiğinin de altını çizen Alkin,
'''Kan kokusu alındı' bir defa. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları bununla sınırla kalmayacak ve 7 Haziran için sıkıştırmaya devam edecek. Çünkü fonlama maliyetinde yüzde 20 istiyorlar.'' diye konuştu.

'25 HAZİRAN'DA MODELİ DEĞİŞTİRMELİYİZ'

Merkez'in hamlesinin doların 5 TL'ye gelmemesine yönelik olduğunu ve 25 Haziran sabahı Türkiye'nin modelini değiştirmesi gerektiğine işaret eden Alkin, ancak böyle piyasaların normalleşebileceğini öne sürdü.

#Merkez Bankası
#Emre Alkin
#Dolar
#Döviz
6 yıl önce