Türkiye ekonomisine yılda 1,1 milyar TL katkı sağlayacak Silvan Barajı, terör saldırıları nedeniyle iki yıl gecikmeli olarak hizmet verecek. PKK'nın 20 kez fiziki saldırısına rağmen yüzde 59'u tamamlanan Güneydoğu'nun 'çılgın projesi' baraj, tamamlandığında hem elektrik üretecek hem de sulamada kullanılacak.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini uçuracak enerji, sulama ve istihdam odaklı dev projelerin inşası teröre rağmen son sürat devam ediyor. GAP Eylem Planı kapsamında bölge için projelendirilen yatırımlara son 5 yılda 10,5 milyar dolarlık kaynak aktarıldı. Bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracak, vatandaşın sofrasında aş olacak bu projeler, her fırsatta terör örgütü PKK'nın sabotaj girişimlerine maruz kalsa da Türkiye, Doğu ve Güneydoğu'da başlattığı yatırım hamlesinden geri adım atmıyor. Şu ana kadar 19 barajın inşası tamamlandı. 22 baraj ve 19 HES ile sulama şebekeleri ise hayata geçirilmek için gün sayıyor.
Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin 2. büyüğü olacak Silvan'ın da 2016 yılının Eylül ayında hizmete açılması planlanmıştı. 268 milyon lira yatırımla tamamlanacak 'Çılgın Proje' terör engeli nedeniyle zamanında bitirilemedi.Baraj inşaatının bugüne kadar sadece yüzde 59'u tamamlanabildi. Ağırlıklı çalışmaların yürütüldüğü bazı bölgelerde teröre karşı gerekli güvenlik önlemleri alınsa da Çılgın Proje'nin bitiş tarihi 2 yıl gecikmeyle 2018'e alındı.
PKK'nın yönetim kadrosunun bölgeyi şaha kaldıracak projeleri hedef alan açıklamalarının ardından özellikle Silvan Barajı inşaatı 20 kez fiziki saldırıya uğradı ve iş makinaları yakıldı. Eğer Çılgın Proje tamamlanırsa oluşturacağı devasa göl sayesinde, Diyarbakır'ın kuzey doğusunda, PKK'lıların sıkça kullandığı güzergah sular altında kalacak.
Yüzde 59 gerçekleşme seviyesine ulaşan Silvan Barajı; Diyarbakır'ın ovalarına, köy arazilerine cansuyu olacak. Yaklaşık 2 milyon 351 bin 230 dekar zirai alanı sulayacak Dicle Nehri üzerindeki Silvan Barajı, ülke ekonomisine de yılda 1,1 milyar TL katkı sağlayacak. 681 milyon kilovat saat enerji üretecek çılgın proje, bölgede yaşayan 306 bin kişiye iş kapısı açacak.
Türkiye'nin 4. büyük kurulu gücüne sahip olması hedeflenen Ilısu Barajı da Dicle Nehri'nin mevcut su potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Yüzde 85 seviyesinde olan barajdan yıllık 4,12 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu bakımdan önemli bir enerji projesi olan Ilısu Barajı'nda üretim çarkının dönmesini sağlayacak şalt sahasında da inşaat çalışmaları sona yaklaştı. Şalt sahasına ait kaba kazı ve drenaj kaba kazıları ile 2x2 kutu menfez çalışmaları yürütülen barajın toplam 11 bin 39 m3'lük beton imalatlarının 8 bin 84 m3'lük kısmı tamamlandı.
Aralarında Karakaya, Atatürk, Dicle, Kralkızı ve Birecik'in de yer aldığı barajların işletmeye alınışından geçen yıl sonuna kadar 24,2 milyar dolar tutarında 403,5 milyar kilovat saat enerji üretildi. Bunun dışında bölgede inşa edilen 12 barajın da kısa sürede faaliyete geçmesi için çalışmalar aralıksız yürütülüyor.