Kovid-19 etkisinde ikinci sezonu geçiren çiftçi kendini sağlama aldı. Salgın dolayısıyla spekülatif ürünlere yönelmeyen ve farklı ürünlere yönelerek riski dağıtan üreticiler, arazilerine buğday, arpa, dane mısır, yağlık ayçiçeği ve şeker pancarı ekti. Hayvancılık yapan işletmelerin de yüzde 65’i faaliyetini değiştirmedi.
Koronavirüs salgını tüm dünyada dengeleri değiştirdi. Bu süreçte ülkelerin ihracat yasaklarına giderek önce kendi iç piyasalarını doyurmaya yönelmesi gıdada kendine yeterliliğin önemini ortaya koydu.
- Salgının tarım üzerindeki etkileri tüm dünyada araştırma konusu olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kovid-19 salgınının etkisini araştırdı. Mevlana Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yapılan araştırmada salgın sürecinde karşılaşılan sorunlar, bu sorunların üretim maliyetindeki ürün kalitesi ve miktardaki etkileri incelendi.
SPEKÜLATİFE YÖNELMEDİ
Bu kapsamda Konya’da Akşehir, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Ereğli, Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tarım işletmelerle yüz yüze görüşüldü. Bu süreçte karşılaşılan sorunların belirlenmesiyle önümüzdeki sezon tarımsal üretim ve gıda güvenliğini tehdit edebilecek durumların ortaya konması hedeflendi. Salgından dolayı çiftçilerin, üretmiş oldukları bitkisel ürünlerde herhangi bir değişiklik yapmadığı belirlendi. Bölge tarım işletmelerinde buğday, arpa, dane mısır, yağlık ayçiçeği ve şeker pancarı ekildi. Bölge çiftçisi, Kovid-19 salgınından dolayı spekülatif ürünlere yönelmediği, riski dağıtarak arazilerine farklı ürünler ekmeye devam etti.
BİTKİSEL DAHA CAZİP OLDU
- Kovid-19 salgınıyla birlikte hayvancılık faaliyeti yürüten işletmelerin yüzde 65 şekilde faaliyetlerinde herhangi bir değişiklik olmadı. Hayvancılık işletmelerin yüzde 30’unda salgınla birlikte yem fiyatlarındaki yüksek artış ve süt satış fiyatlarının düşük olmasından dolayı hayvan sayıları azaldı. Araştırmada, tarım işletmelerine göre salgında sonra bitkisel üretim yapmanın daha cazip olduğu belirlendi.
Pazar sıkıntısı yaşanıyor
Ürün satışında problem yaşayan tarım işletmeleri, yerleşim yerlerine yakın olan tarımsal ürün satın alan tüccarların ticari faaliyetlerine son verdiğini belirtti. Bu kapsamda işletmeler, diğer ürün satış yerlerinin uzak olmasının nakliye masrafı artıracak olmasından dolayı satış problemi yaşadıklarını bildirdi.
BORÇ ERTELEME ÖNLEMİ
- Araştırmada tarım işletmelerinin salgından dolayı bundan sonraki üretimleri için herhangi bir planlama yapmadıkları, mevcut stratejilerini sürdürdükleri belirtildi. Kovid-19’dan dolayı yüzde 63.90’ında toplam gelirde bir azalma olmadığı, yüzde 36.10’unda azalma olduğu ve bu azalmaya karşı bazı telafi yollarına başvurulduğu kaydedildi. Alınan telafi yöntemlerin başında borç erteleme, tarım dışı masrafların azaltılması, sosyal yardım alma ve kredi çekme geliyor. İş gücü bulamama da bölgede en fazla karşılaşılan sorun olarak tespit edildi.