|

Çiftçi faizle ezilmeyecek

Yüksek faizle mücadele eden çiftçiye Vakıf Katılım’dan destek geldi. Banka, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait Adıyaman Kahta’da faaliyet gösteren badem ve fıstık işleme fabrikasına 25 milyon TL işletme sermayesi ile kâr-zarar ortaklığı yaptı. Proje ile faiz ortadan kalkacak, 100 milyonluk hacim oluşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:13 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Vakıf Katılım ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri güçbirliği yaptı
Vakıf Katılım ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri güçbirliği yaptı

Vakıfların paylaşım kültürü ve kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir bakış açısı sunan Vakıf Katılım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerimizin ürünlerini olumsuz piyasa şartlarına karşı korumak amacıyla kurduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş. arasında yeni bir proje ortaklığı hayata geçirildi. Ortaklıkla ihtiyaç duyulan işletme sermayesinin faiz yükünden arındırılması hedeflendi.

İLK İMZALAR ATILDI

Faizi ortadan kaldıran proje kâr-zarar ortaklığı yatırım modeline dayanıyor. İşbirliği modelinin ilk imzası Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait Adıyaman Kahta'da faaliyet gösteren badem ve fıstık işleme fabrikası için atıldı. 50 milyon liralık işletme sermayesine, Vakıf Katılım 25 milyon lira ile iştirak edecek. Bir sezon boyunca geçerli olacak ortaklığın sonucunda elde edilen satış gelirlerinden, maliyetler düştükten sonra kalan tutar taraflarca konulan sermaye tutarı oranında paylaşılacak. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, bu sayede bölge çiftçisinin ürünlerini AB ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etme şansının yakalanacağını söyledi. Proje ile faiz ortadan kalkacak, 100 milyonluk hacim oluşacak.

MODEL OLACAK

Göktaş, “Yıllık Antep fıstığı üretim kapasitesi 3 bin 200 ton, yıllık badem üretim kapasitesi 2 bin 800 ton olacak. Başlangıç olarak 20 kişinin istihdam edileceği fabrikada hedef, ileriki dönemde bu sayıyı katlamak. Bu projede elde edilecek başarı ve kazanımlar ile benzer pek çok proje hayata geçirilebilir. Ortaklıkta en önemli risk fiyat dalgalanmaları. Ama işimiz kâr-zarar, onu da öngörerek bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu. Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran da bu tarz proje ortaklıklarının katılım bankacılığının gelişimine katkı sağlayacağını belirtti. Oran, “Vakıf Katılım'ın açılış merasiminde Cumhurbaşkanımız, katılım bankacılığının özüne uygun çalışmaların çoğaltılması gerektiğini vurgulamış ve bizlere de önemli görevler tevdi etmişti. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz işbirliği bu doğrultuda hayata geçirilen önemli bir proje” dedi.

  • FISTIK FİYATINI REGÜLE ETTİ
  • Tarım Kredi Birlik AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz fıstık fiyatlarında da dikkat çekerek şöyle konuştu: “Fiyatı 200 liraya kadar çıktı. Biz bunu çok belli etmek istemedik ama piyasaya soktuğumuz 100 ton Antep fıstığı ile rakamları 140 liranın altına düşürdük. Doğru zamanda doğru müdahale edersiniz hububatta on binlerce tonu 100-150 tonla da regüle edebilirsiniz. Amacımız özel sektörü boğmak değil. Burada bu yatırım da fiyatlara olumlu yansıyacak.”

Çiftçi kârını alacak

Tarım Kredi Kooperatifleri yaptığı tüm finansal işlerinde faizi ortadan kaldıracak modellere geçmeye çalışıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, çiftçinin hak ettiği karı ve geliri almasını sağladıklarını söyledi. Çiftçinin ürün öncesi ihtiyaçlarının tedariği doğrultusunda ciddi bir sorumluluk üstlendiklerini belirten Poyraz, bundan sonraki hedefi ise ürünün çiftçiden alınıp pazara arz edilmesi ve kapasitenin artırılması olarak özetledi.

#Tarım Kredi Kooperatifleri
#Çiftçi
#Faiz
6 yıl önce