Mart yerel seçimlerin ardından AK parti'den CHP'ye geçen belediyelerde işçiler için adeta yıkım yaşandı. Gelinen noktada el değiştiren belediyelerde sendikal hak ve özgürlükler askıya alındı.
İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Antalya ve Tunceli’de mobbingden tehdide, sürgünden işten çıkarılmaya kadar çok sayıda baskıya maruz kalan 53 sözleşmeli personel işten atılırken, 100’e yakın sendika yöneticisi ise sürgüne yollanmış, 7 bin Bem-Bir-Sen üyesi ise tehdit ve baskı ile istifa ettirilerek başta KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Tüm Yerel-Sen olmak üzere başka sendikalara zorla üye yaptırılmış.
Belediyelerde çalışan işçilerden ise Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikasında ise 742 işçinin işten atıldığı, 50 sendika üyesinin sürgün edildiği, 12.500 üyenin de baskıyla istifa ettirildiği ortaya çıktı.
Bem-Bir-Sen, yaşanan sendikal baskılarla ilgili olarak hak ihlallerinin yaşandığı Bolu, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir Odunpazarı, İstanbul Esenyurt ve Kırşehir Belediyesi başkanları ve yöneticileri hakkında 18 Haziran’da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Ayrıca İçişleri Bakanlığına da sendikal baskı yapan belediyelerle ilgili inceleme ve soruşturma talebi iletildi.
CHP ve HDP’li belediyelerde Bem-Bir-Sen üyelerine yönelik sendikal baskılar çeşitli biçimlerde gerçekleşiyor. Seçimin hemen ertesi gününde birçok belediyede memurlar mesaiye başlarken masalarına
mevcut sendikalarından istifa etmeleri ve söz konusu partilerin yandaş sendikalarına üye olmaları için istifa formu ve üyelik formu konuldu. Bunun dışında Bem-Bir-Sen üyelerinin cep telefonlarına mesajlar gönderilerek Tüm Bel-Sen ve Tüm Yerel-Sen’e üye olmaları yönünde baskı yapıldı.
31 Mart'ta AK Parti’den CHP’ye geçen Ardahan Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Faruk Demir, Bem-Bir-Sen Ardahan İl Başkan Yardımcısı Erdoğan Toptaş’ı vekil müdür olarak görev yaptığı Muhtarlık İşleri Müdürlüğünden alarak Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü emrine verirken, aynı gün skandal bir görevlendirme yazısıyla bir çalışanın tek başına yapamayacağı çok sayıda iş yükledi.
1. Terminalde otobüs, minibüs, TIR ve ağır tonajlı araçların saat kaçta giriş yaptıkları, plakaları ve hangi ilden geldikleri,
2. Gelen yolcu otobüslerinin günün hangi saatinde ve kaç yolcu ile geldikleri, (fotoğraf çekimi ile tespit edilecek)
3. Terminalden hareket eden yolcu otobüslerinin günün hangi saatinde ve kaç yolcu ile ayrıldıkları, (fotoğraf çekimi ile tespit edilecek)
4. Giriş-çıkış yapan aracın hangi yöntem ile ücretlendirildiği,
5. TIR ve ağır tonajlı araçların ilimize ne tür yük taşıdığı, kaç yıldır ilimize gelip gittiği, memnuniyeti ve beklentileri, muhattap olunan kişilerin adı-soyadı ile iletişim bilgileri (tel. numaraları)
6. Yapılacak tespit ve çalışmaların bizzat Erdoğan TOPTAŞ tarafından yüzyüze, tarih ve saat belirtilerek yapılması,
7. Yapılacak tüm çalışmalar günlük olarak mesai saati bitiminde Özel Kalem Müdürlüğüne imza karşılığı teslim edilecektir.
AK Parti’den CHP’ye geçen Bilecik Belediyesinde ise dikkat çekici bir sürgün vakası yaşandı. CHP’li Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, belediyede orkestra şefi olarak çalışan Ayhan Çil’i 31 Mart mahalli seçimlerinden sonra Mezarlıklar Müdürlüğü’ne sürgün etti. Yüzlerce öğrenciye müzik eğitimi veren Çil, 10 Haziran’dan bu yana mezar kazıcı olarak görev yapıyor.
Bem-Bir-Sen üyelerine yönelik baskılar sadece bu belediyelere özgü değil. Birçok belediyede baskılar farklı yöntemlerle devam ediyor. İstifa ettirilen üyelerin listelerine bakıldığında yönetimi değişen birçok belediyede işverenlerin baskıları görülüyor. Refah Partisi’nden AK Parti’ye kadar 25 yıldır belediye yönetimleri aynı siyasi gelenekten gelenler tarafından yönetilmesine rağmen çoğulcu bir yapıyla her sendikanın üyeleri bulunuyor.
Sendikal baskı, sürgün ve işten atmalara sadece belediyelerdeki memurlar değil işçiler de maruz kalmıştır. Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikasına üye 742 işçi işten atılmış, 50 sendika üyesi sürgün edilmiş, 72 belediyeden yaklaşık 12.500 sendika üyesi ise baskıyla istifa ettirilmiştir.