Türkiye’deki iş yerlerinin yüzde 12,8’i bir yıl içerisinde yatırım yapmayı planlıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın araştırmasına katılan 165 bin iş yeri, 2019’da yatırım yapmayı hedefliyor. Her 5 işveren den 1’inin yatırım yapmayı planladığı imalat sektöründe bu yıl 472 bin kişilik bir istihdam bekleniyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2018 İş gücü Piyasası Araştırma sonuçlarını açıkladı. 15 sayfalık çalışmada özetlenen araştırmada çarpıcı bilgiler yer aldı. Araştırmaya göre, Türkiye’deki iş yerlerinin yüzde 12,8’i bir yıl içerisinde yatırım yapmayı planlıyor. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki iş yerlerinin yüzde 22,5’i, imalat sektöründeki iş yerlerinin yüzde 20,7’si, bilgi ve iletişim sektöründeki iş yerlerinin yüzde 20’si bu yıl içinde yatırım yapmayı hedefliyor.
472 BİN 770 KİŞİYE İŞ KAPISI
Araştırmayı katılan ve yatırım yapmayı planlayan iş yeri sayısı 165 bin 504’ü buluyor. İmalat sektöründeki her yıl 5 işverenden 1’i yatırım yapmayı hedefliyor, bu yatırımlar karşılığı 472 bin 770 kişilik istihdam artışı bekleniyor. Planlanan yatırımlar, en çok büyükşehirlerdeki işsizleri sevindirecek. Buna göre; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Çanakkale illeri yatırım sonucu en fazla istihdam artışı beklenen iller arasında yer alıyor. Çanakkale ve Ankara inşaat, Bursa mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler, İzmir toptan ve perakende ticaret ve İstanbul imalat sektöründe yatırım ve istihdam artışı bekliyor.
Türkiye iş gücü piyasasında yaşanan iş gücü açığı da dikkat çekiyor. Buna göre iş gücü piyasasında 470 bin kişilik açık iş bulunuyor. Araştırmaya göre, Türkiye’deki iş yerlerinin yüzde 12,6’sında açık iş var. Araştırma kapsamında derlenen açık işlerin 3’te 1’inden fazlası imalat sektöründe yer alıyor. İmalatta 182 bin 27, toptan ve perakende ticarette 86 bin 46, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde 48 bin 249, inşaatta 42 bin 278 açık iş bulunuyor.
En çok açık olan ilk 10 meslek de araştırmada belirlendi. En çok açık pozisyon; kaynakçı, makineci, garson, satış danışmanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, pazarlamacı, şoförlük-yük taşıma, elektrikçilerde bulunuyor. Lisans ve üstü mezunlar için açık işi en çok olan ilk 10 meslek ise; öğretmen, yazılım mühendisi, ziraat mühendisi, muhasebeci, satış danışmanı, bilgisayar mühendisi, emlak ve emlak yönetimi meslek elemanı/ emlak danışmanı, mimar, inşaat mühendisi olarak sıralanıyor.
#İşveren
#İstihdam
#Yatırım
#İmalat