Çalışana garantili iş patrona nitelikli işçi

Arzu Kurum
11:057/08/2019, Çarşamba
G: 7/08/2019, Çarşamba
Yeni Şafak
Foto/arşiv
Foto/arşiv

İhtiyaca rağmen sanayici kalifiye eleman bulamazken, gençler garantili iş peşinde. Hem işsizliğin azalması hem nitelikli elemanla daha iyi hizmet vermek isteyen sanayici çareyi eğitime odaklanmakta buldu. Kimi sektörü tercih eden öğrenciye burs veriyor, kimi de liseden başlatıp çekirdekten yetiştiriyor.

Türkiye genelinde 4 milyonu aşkın işsiz vatandaş bulunuyor. Bunun içerisinde genç nüfus işsizlik oranı yüzde 23'ün üzerinde. İhtiyaca rağmen sanayici çalışan personel bulamazken, gençler ise garantili iş arıyor. Nitelikli iş gücünün artırılması, sanayi kuruluşlarında hizmet veren kalifiye eleman sayısının çoğaltılması ve ara eleman ihtiyacının karşılanması adına eğitim sektöründe önemli çalışmalar yürütülüyor.

İLK 20 BİNE GİREN ÖĞRENCİYE BURS

Bununla ilgili atılan adımlardan birkaçı şöyle; Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) üniversiteye giriş sınavında ilk 20 binde yer alan ve tekstil mühendisliği bölümünü tercih eden adaylara asgari ücret düzeyinde burs vereceklerini duyurdu. Proje kapsamında ilk 80 bine giren öğrenciler ilk 5 tercihlerinde tekstil mühendisliğinden bir bölüm seçerlerse burs imkanına sahip oluyor ve bunda öğrenci sınırı yok. İlk 20 bine girenler asgari ücret seviyesinde burs alacak, 20 bin-50 bin asgari ücretin yüzde 70'i, 50 bin-80 bin arası da yüzde 50'si kadar burs almış olacak. Açıklamada öğrencilerin bölüme yerleşmeleri halinde not ortalamalarının okudukları dönem boyunca 2,5 olması gerektiğine dikkat çekildi.

BİR DESTEK DE DERİCİLERDEN

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ise deri mühendisliği bölümünü seçecek öğrencilere asgari ücret üzerinden burs ve iş garantisi sunacak. Burs için aranan temel şartlar ilk 20 bine girmek ve Ege Üniversitesi'ni tercih etmek olarak belirlendi. Deri ihracatçı birlikleri ile YÖK arasında imzalanan protokole göre üniversite sınavında ilk 20 bine giren öğrenciler, Türkiye'de sadece Ege Üniversitesinde olan ve 21 öğrenci kontenjanı bulunan deri mühendisliğini tercih etmeleri durumunda her ay net asgari ücret tutarında karşılıksız burs ve iş imkanından faydalanacak. Sınavda 20-60 bin arasında yer alan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 70'i, 60-100 bin arasındaki öğrenciler ise net asgari ücretin yüzde 50'si oranında karşılıksız burs alabilecekler ve iş garantisinden faydalanabilecekler.

MÜSİAD EĞİTİMLE SÜREKLİ TEMAS SAĞLAMA PEŞİNDE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) geçtiğimiz aylarda bu amaçla 'MÜSİAD Pazarlama ve Perakende Meslek Lisesi ile Kartal Atalar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi MÜSİAD Mobilya ve Tasarım Bölümü’nün açılışını gerçekleştirdi. Mesleki eğitimin en önemli basamaklarından birini oluşturan “Tematik Lise” konusunda önemli bir atılım yapan dernek böylece kısa süre içerisinde aranılan nitelikli eleman ile sektörün buluşmasını sağlayarak, meslek liseleri ile sektörü sürekli temas halinde tutmak istiyor.

YÜKSEK ÖĞRETİME DE ÖĞRENCİ YETİŞTİRİYOR

Ortaokuldan mezun olan öğrencilerin iyi bir gelecek inşa etmesi için temelleri şimdiden sağlam atması gerektiğine vurgu yapılan çalışmada, günümüzde meslek liselerine karşı özellikle ebeveynler nezdinde bulunan önyargı yıkılmak isteniyor. Meslek Liselerinde, Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı olmak üzere 2 ayrı program yürütülen projeyle, Anadolu Meslek Programları, sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını gidermeye yönelik kurulurken, Anadolu Teknik Programı ise mesleki eğitimin yanında yükseköğrenime de öğrenci yetiştirilmesini sağlıyor. Otomotiv Sanayicileri Derneği ile Otomotiv İhracatçıları Birliği gibi kuruluşlar da ihtiyaç duyulan altyapıyı için bu tür çalışmalara destek veriyor.

#Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği
#İş
#Meslek
#Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği
#Müsiad