Maliye Bakanı Naci Ağbal, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığının 11,9 milyar lira olduğunu belirtti.
Ekonomik aktivitedeki yavaşlanmanın etkilerini azaltmak adına atılan teşvik adımlarının etkisiyle yılın ilk dört ayında bütçe açığı bir önceki yıl aynı döneme göre artış gösterdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomideki canlanma ve geçici uygulamaların sonra ermesi ile birlikte bütçe açığındaki artış trendinin daha ılımlı bir seviyeye doğru ineceğini söyledi.
Nisan ayı bütçe verilerine dair yaptığı yazılı açıklamada, bütçenin nisanda 3 milyar lira, ocak-nisan döneminde ise 17,9 milyar lira açık verdiğini belirten Ağbal, “Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı
11,9 milyar lira seviyesindedir” diye konuştu. Maliye Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 5,4 milyar TL fazla veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 17,9 milyar TL açık verdi.
Bunun yanında geçen yılın ilk dört ayında 24,6 milyar TL faiz dışı fazla (FDF) veren bütçe bu yıl aynı dönemde 4,2 milyar TL FDF verdi. Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 197,8 milyar TL, giderleri ise yüzde 22,5 artarak 215,7 milyar TL oldu. Yılın ilk dört ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.6 artarak 158,7 milyar TL oldu.
Önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmanın devam edeceğine de vurgu yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi gelirlerindeki artış trendinin de sürmesini beklediğini belirtti. Bakan Ağbal, “Nisan ayında vergi gelirleri yüzde 14.3 artış göstermiştir. Bu oran, vergi gelirlerinde 2017 yılının tamamı için öngördüğümüz yüzde 11.4’lük artış oranının üzerindedir. Vergi türleri itibarıyla artış oranlarına bakıldığında, bu artışlar üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.