Şifreli olmasının yanısıra hem gizliliği hem de şeffaflığı koruyan bir veritabanı olan ve dünyada da henüz yeni yeni kullanılmaya başlanan Blockchain teknolojisi, kağıt diploma ve transkript belgelerinin yanısıra dijital ortamda da bu belgelerin teminini sağlayacak.
Dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan Blockchain (blokzinciri) teknolojisi ile diplomalar, dijitalleşiyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Blockchain teknolojisi ile öğrencilere diploma ve transkrip belgelerini dijital ortamda verecek. Teknoloji sayesinde sahte diplomalar tarih olacak, kendilerini doktor ve mühendis gibi tanıtan sahtekarların vatandaşları kandırmalarının önüne geçilecek.
Şifreli olmasının yanı sıra hem gizliliği hem de şeffaflığı koruyan bir veritabanı olan ve dünyada da henüz yeni yeni kullanılmaya başlanan Blockchain teknolojisi, kağıt diploma ve transkript belgelerinin yanı sıra dijital ortamda da bu belgelerin teminini sağlayacak. Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk defa BAU tarafından kullanılacak olan teknoloji sayesinde öğrenciler, kaybolan kağıt diploma, transkript ve sertifika derdinden kurtulacak. Dijital ortamda verilerin kolayca takibini sağlayan ve tek bir merkeze bağlı kalmadan işlem yapılmasına olanak veren Blockchain teknolojisi sayesinde öğrenciler, tüm eğitim belgelerine zaman kaybetmeden ulaşabilecek. Veritabanının merkeziyetsiz olması sayesinde doğal afetlere ve siber saldırılara karşı korunaklı olan, kriptografi ile verilerin gizliliğini sağlayan bu teknoloji tüm öğrencilerileri ve mezunları, eğitim belgelerini kaybetme endişesinden kurtaracak. Eğitim kurumları ve diğer kuruluşlar arasında yaşanan belge trafiğine ve bürokratik yavaşlıklara çözüm sunan CertifyIST uygulaması, belge sahteciliğinin de önüne geçecek.
“VAKİT KAYBETTİRMEYECEK”
BAU Blockchain Merkezi (BlockchainIST Center) Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar, söz konusu teknolojinin kurumlar ve insanlar arasında daha iyi koordinasyon ve güven ortamı sağlayacağını belirtti. CertifyIST Projesi ile öncelikle BAU’nun Washington D.C.’deki kampüsündeki mezunlardan başlayarak diplomaları Blockchain veritabanına aktardıklarını ifade eden Erdamar, öğrencilerin diplomalarının aslını kaybetmesi durumunda yine bu uygulama üzerinden çok rahatlıkla diplomalarının orijinallerini edinip, paylaşabileceklerini vurguladı. Bu uygulamanin universitelerin yanısıra, lise ve ortaöğretim kurumlarının da çok işine yarayacağına dikkat çeken Erdamar, “CertifyIST uygulaması ilkokul seviyesinden doktora seviyesine kadar eğitim veren tüm kurumların birbirleriyle olan belge trafiğinde başta diplomalar, transkriptler ve sertifikalar olmak üzere tüm belgelerinin korunmasının ve paylaşılmasının çok güvenli ve hızlı olmasını sağlayacak. Bu uygulama ile oluşturulan dijital belgeler, iş başvurularından vize işlemlerine kadar pek çok alanda kurumlar arası bürokratik süreci hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve çevreyi koruyacak” dedi.
- İmza taklit etmeye son
- Kişilerin diploma üzerinden sahtecilik yapabildiklerine ve bazı iş yerlerinde duvarlara asılan belgelerin hepsine güvenmemek gerektiğine işaret eden Erdamar, “Pek çok meslek alanında sahte diplomalar ve belgelerle iş yapan ne yazık ki çok kişiyle karşılaşıyoruz. İnsanlar ürettikleri sahte belgelerle hakketmedikleri pozisyonları, kendilerini sanki o işin yetkin kişisiymiş gibi sunarak elde ediyorlar. Bu problemin ana sebebi kağıt diplomaların üzerindeki ıslak imzaların kolaylıkla taklit edilmesi ve diplomalara onay veren kurumların bunu tespit etmekte zorlanması. Bu süreci Blockchain teknolojisine taşıdığımızda akıllı kontratlar sayesinde biz diplomanın sadece o üniversite ya da eğitim kurumu tarafından verilmiş olduğunu ispatlayabiliyoruz. Dahası, dileyen her kurum ya da kişinin blockchain veritabanı sayesinde bu bilgileri kontrol edebilmesi mümkün. Dolayısıyla, aslında bu uygulama ile eğitim belgelerinin yetkisi olmayan başka bir kurum veya kişiler tarafından oluşturulmuş olma ihtimalini ortadan kaldırmış oluyoruz. BlockhainIST Merkezi’nin ilk projesi olan CertifyIST uygulaması, eğitim sektöründen başlayarak tüm belgeler için sahteciliğin önüne geçiyor ” diye konuştu.