Birçok özelliği olan ve çok çeşitli alanlarda kullanılan bor madeni, bu kez de çok yüksek ısılı ve metal yangınlar dahil her tür yangının söndürülmesinde ortaya çıktı. Merkezi İzmir’deki İYTE Teknopark’ta bulunan bir firma, bordan yangın söndürücü toz üretti. Yangını kısa sürede söndürmenin yanı sıra anında soğutma özelliğiyle de öne çıkan borlu yangın söndürme tozu, tamamen doğal mineralden, insan ve çevre dostu olmasıyla da dikkat çekiyor.
Söz konusu tozun Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu dile getiren Demircan, şu anda Türkiye’de kullanılan yangın söndürücü tozun yüzde 95’inin ithal olduğuna dikkat çekti. Demircan, “Ürettiğimiz ürün, resmi verilere göre, 3 milyar dolar civarında olan bu ithalatın önünü kesebilir. Çünkü ithal gelen tozların performans olarak en az iki kat üzerine çıktık ve daha uygun fiyata yaptık. Bor madeninden olması da bora kazandırdığımız çok ciddi bir katma değerdir. Katma değeri yüksek, ülke ekonomisine katkı sağlayacak, kanserojen olmadığı için de gelişmiş ülkelerin dikkatini çekip ihracatı söz konusudur. Gelecekte tüm dünyanın bunu kullanacağını öngörüyoruz. Çünkü patent araştırmalarımızda; Almanya’nın, Japonya’nın ve Amerika’nın bordan yangın söndürücü toz yapma gayreti içerisinde olduklarını, başaramadıklarını resmi olarak gördük. Biz, yangın söndürücü tozumuz için şunu söylüyoruz; bir odanın içinde 5 tane tüpü sıkıp bir kenarda yemek yiyebilirsiniz, mineraldir. Solunum olarak olumsuz bir etkisi yok. Bu anlamda da önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Ürettikleri ürünü, “Dünyada ilk ve tektir. Katı soğutma teknolojisinde zaten ilk üründür” şeklinde tanımlayan Demircan, bunun başka teknolojilerin de önünü açacağını dile getirerek, “Türk mühendisleri bununla ilgilenirlerse daha farklı teknolojilerde de kullanabilirler. Bunun için de ekibimiz olarak cevap vermeye hazırız” dedi.
Ürünün Ar-Ge çalışmalarının 8 yıl sürdüğünü aktaran Demircan, sadece bu çalışmalar sırasında devlet desteği aldıklarını, üretim aşamasında tamamen kendi öz kaynaklarını kullandıklarını vurguladı. Şu anda 3 ton/gün kapasiteli üretim yaptıklarını kaydeden Demircan, kapasite artırılırsa ülke ekonomisine katkısının çok daha büyük olacağının ve Türkiye’nin ihtiyacının karşılanacağının altını çizdi. Demircan, kapasite büyüdükçe uluslararası pazarın da artacağına işaret etti.
Türkiye’de hiç üretilmeyen ve standardı olmayan, D sınıfı olarak tanımlanan yüksek ısılı yangınlarda kullanılan yangın söndürücünün de Ar-Ge çalışmasını tamamlayarak üretimini gerçekleştirdikleri bilgisini veren Demircan, “Standart çalışmasını tamamladık. Geçen ay itibariyle de standardı yayınlandı. D klas yangın söndürücü tozumuz da şu da üretime hazır. D klas yangın söndürücü tozu üretmeden önce ülkemizde 200 santigrat derecenin üzerinde hiçbir söndürme ajanı yoktu, üretilmiyordu. D klasla birlikte bin 500 santigrat dereceye kadar olan yangınlara mukavemet edebilme şansımız var” ifadelerini kullandı.