Sıfır Atık Projesi’yle kağıt toplayıcılarına gün doğdu. Yeni yasayla nüfusu 250 bin olan bölgelere atık toplama merkezi de zorunlu olacak. Doğal organizasyonla yıllardır çöpü 7/24 ayrıştıran kağıt toplayıcılarının talebi belediyelerle işbirliği içinde ve sigortalı çalışmak. Atık Toplayıcılar ve Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Karaca, “Bu projeyi zaten 40 yıldır uyguluyoruz. Bizsiz Sıfır Atık Projesi olmayacağına inanıyoruz” diyor. Sektörde bu işi yapan 500 bin kayıt dışı çalışan olduğu tahmin ediliyor.
Sıfır Atık Projesi sayesinde kağıt toplayıcılarına gün doğdu. Sayısı artan geri dönüşüm tesisleri sayesinde işleri artmış. Ancak onların asıl istediği, ‘Bizsiz sıfır atık olmaz’ dedikleri projeye dahil olup, kayıt dışılıktan ve kötü çalışma şartlarından kurtularak, bu işi kadrolu yapmak.
Memleket gündemini meşgul eden ücretli poşet uygulamasına alışmaya çalışan vatandaşın tersine bir meslek gurubu var ki ömürlerini sadece bu işe adamış durumda. Kağıt toplayıcıları. Onlar, 2017’de başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ni uzun yıllardır kendilerine uğraş edinip, bundan gelir sağlıyor. Kağıt toplayıcısı olarak bilinseler de poşet, alüminyum yani her türden çöpü değerlendirip, ayrıştırıyorlar.
50 LİRA İÇİN GECE YARISINA KADAR MESAİ
2019 KRİTİK YIL OLACAK
Türkiye, 2017’ye kadar yüzde 5’ini geri dönüştürebildiği atıklarının kıymetini bilmediği için sadece plastik üretiminde bile yüzde 85 ithalata bağlıydı. 2019 ise proje için kritik yıl olacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağına göre tüm çöpler kaynağında ayrışacak ve her 250 bin nüfusa bir atık toplama merkezi kurulacak. Projenin tüm ülkeye yayılmasıyla ekonomiye 20 milyar liralık katkı sağlanacak.
STRATEJİK ÖNEMDE
Belediyelere, büyük görev düşen bu süreçte, yüzlerce yerde geri dönüşüm tesisi açılmaya devam ediyor. OSB, okullar, şirketler sıfır atık belgesi almak zorunda kalacak. 2019, toplayıcılar için de birçok şeyin değişeceği bir yıl olabilir. Kıymetini pek de bilmediğimiz bu iş kolu, stratejik önem kazanacak gibi duruyor. Kağıt ve karton yanında şimdilerde naylon poşet ve plastikleri de topluyorlar.
1 KİLO KAĞIT 0,20 LİRA
‘BİZSİZ SIFIR ATIK PROJESİ OLMAZ’
‘DEVLET BABA’ BİZE SAHİP ÇIKMALI
Atık toplayıcısı Fethi Yılmaz, sektör içindeki aracılardan şikayetçi. Kilosu 10 kuruştan kendilerinden alınan bir kilo kağıdın, aracılar tarafından dönüşüm tesislerine en az 3 katı farkla satıldığını söylüyor. “Bu işin çilesini çekenleriz, ama birileri oturduğu yerden kazanıyor” diyen Yılmaz, “Bize de, şu projede yer verseler, bir işimiz bir de üniformamız olsa” mesajını gönderiyor. Üniforma isteğini sorduğumuzda cevabı haberin anlamını da aşıyor: “Bizi pis görüyorlar, hani temiz de sayılmayız ama dışlanmak, hor görülmek kötü. Hani üniformam olursa, belki itibarım da olur. Güvencem olur.”
Ekonomiye katkısı 20 milyar lira olacak
Bu yükü herkes taşıyabilir mi?
- İşin ilginç yanı çevremizde sayısının arttığını gözlemlediğimiz toplayıcıların çoğu genç. Bazıları işsizlikten bazıları da eş dost tavsiyesi ile mesleği devam ettiriyor. 20 yaşında 3 yıldır bu işi yapan Seyit Kara, Urfa’dan gelmiş, tutunamadığı şehirde yüklemiş sırtına çuvalı. Günde 50 lira kadar kazandıklarını aslında bu işi yapanların eskiden 100 lirayı aşan geliri olduğunu söylüyor.
6‘DA BAŞLAYAN MESAİ
Sabah 6’de başlayan mesaisinin gece yarısına kadar sürdüğünü anlatıyor. Hamza Ateş ise, Şişli ve çevresini mesken tutmuş, 15 yıldır işin içinde, sıfır atık projesinden haberi yok sözlerinde ise anlam var: “Elimdeki telefonla bir müzik dinlerim abi, okumam yazmam yok. 10 kişi aynı depoda yatar kalkarız. Geçen gün Tarlabaşı’nda bir evdeki yangında ölen 2 genç bizim arkadaşımızdı. Günlük kazançları 35 liraydı.”