Başbakan Binali Yıldırım, özel uçak "ANA" ile saat 13.10'da Diyarbakır'a geldi. Yıldırım'ı, Diyarbakır Havalimanı'nda Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ve diğer ilgililer karşıladı.
Başbakan Yıldırım'a Diyarbakır ziyareti sırasında, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile çok sayıda milletvekili de eşlik ediyor.
Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada 22 ili kapsayan ekonomi ve yatırım paketini açıkladı.
Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Yeni bir başlangıç için Diyarbakır'da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni eserler ve imar faaliyetleri için buradayız. Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun yüzünü güldürmek için buradayız. Bölgesel kalkınma farklarını asgariye indirmek için buradayız. Yatırım, üretim, iş ve emek için buradayız. Adalet ve barış için, refah ve huzur için, demokrasi ve hukuk için buradayız.
Bu ülkeyi bölmek isteyenler, vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değildir, olamazlar. Çözüm, milletin ta kendisidir. Çözüm vatandaştır. Çözüm sizsiniz. Siz ve biz, birlikte Türkiye'yiz.
"Türkiye'nin Suriye'de ne işi var" diyorlar. Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre sınırı var. Asıl, o kadar uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var? Fırat Kalkanı ile oradayız. Çünkü sınırlarımızı korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ terör örgütü, PKK uzantısı PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, o zaman tekrar geri döneriz. Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlete asla izin vermeyiz.
Teröre lojistik destek sağlayanlar, bu yaptıklarının hesabını verecek. Milletin oylarıyla seçilmiş kimselerin, terör örgütüyle ilişkili olmalarına bu devlet, bu millet asla izin vermez.
Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşayan bütün vatandaşlarımıza, 23 ilimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza, esnafımıza, gençlerimize önemli haberlerimiz var. Başlattığımız bu program içerisinde teşvikler var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde yatırımlar için cazibe hale getirecek dev adımları atıyoruz.
Öncelikle; terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak Merkez, İdil, Yüksekova, Cizre ve Silopi için 7.5 milyar yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu arada hendek ve çukur siyasetinde vatandaşı, devletine karşı isyana çağıran, direnişe çağıran kanlı PKK terör örgütünün bu çağrısına kulak vermeyip, devletinin yanında yer alan bütün vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. Yapacağımız her iş, planlara projelere uygun olarak yapılacak. Bunun aksini söyleyenler, doğruyu söylemiyorlar. Sur içinde çok katlı binalar yapılmayacak. Hepsi yalan. Sur'un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Çünkü Sur, Diyarbakır'ın en güzel tarihi mirasıdır. Turistik merkezidir. Ama o Sur'un altı mahallesini bu alçak PKK terör örgütü tarumar etti.
HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor: PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık köyünde konuş, Dürümlü'de konuş. Katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş. Diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun. Uzaktan konuşmayın. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı? Kim Mehmetçikleri şehit ediyor? Kim sivil vatandaşları katlediyor? Aklımızı başımıza alalım. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin, beraberliğinin bozulması, Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız.
Sur'da, 2017'nin sonunda, evi ya da iş yeri zarar gören her vatandaşımızın mağduriyeti tamamen gitmiş olacak. Bir ay sonra Cizre'de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova'da bin 500 konut başlamış olacak. Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak, bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hazreti Süleyman Camii'nin etrafını yenileyeceğiz. Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze, gençlik ve kadın merkezleri yapacağız.
Terörden zarar gören şehirlerimizi tamamen yeniliyoruz. Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre ilçelerini, Hakkari Yüksekova'yı, Mardin Nusaybin ilçelerini tekrar ayağa kaldıracağız. Özellikle Diyarbakır Sur'u diğer yerlerde olduğu gibi tarihi dokuya sadık kalarak yeniden inşa ediyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Evlerinden olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız.
23 ilde toplam 67 bin yeni konut yapacağız. 15 yeni hastane, 3 yeni stadyum, 51 karakol yapılacak. Terörden etkilenen vatandaşlarımıza her türlü desteği vereye devam edeceğiz. 202 milyon liralık bütçe ayırdık. 6 bin aileye verdiğimiz yardım miktarını yükseltiyoruz.
Benim en fazla hoşuma giden kelime yatırımdır. Yatırım üretim demektir. Yatırım zenginlik, kalkınma demektir. Yatırım, ekonomik-sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hale gelmesi demektir. Teröre karşı en güzel cevap dur-durak bilmeden yatırıma devam etmektir, omuz omuza kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz.
Bu illerimize yatırım yapacak yatırımcılarımıza neler getiriyoruz. Yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. Buraya yatırım yapmak istiyorum diyen herkese, yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Özel sektörlere sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla, uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Bu 23 il içerisinde 8 ilde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demek. Fabrika başına 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik.
Bir başka desteğimiz, makine ve teçhizat alımları için 0 faizli kredi veriyoruz. Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin, bu illerimizde fabrikayı yapsın, buradaki insanların yüzünü güldürsün, bölge de Türkiye de zenginleşsin. Hedefimiz bu. İşletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Bir yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. 5 yıl 5 yıl. Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz. Bir başka istihdam alanı da çağrı merkezi. Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20 ila 25 civarında olacak.
2015 yılına göre dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400'e. Sıfıra inecek. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz. Onlar Türkiye'nin geleceğiz. Bugün nüfusumuzun yüzde 100'ünü onlar oluşturmuyor ama gelecekte yüzde 100'ü onlar oluşturacak.
Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Yani ürettiğimiz ürünleri nasıl satacağız diye bir dert olmayacak.
Tarım arazilerinde sulamaya ve toplulaştırmaya hız vereceğiz. Bu ülkemizin büyük bir sorunu. Miras yoluyla tarlalar bölünüyor. Şimdi bu toplulaştırmayla daha büyük parseller elde edilecek ve böylece tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerindeki tarım işlerinin geliştirilmesi için 3.7 milyar liralık yatırım yapılacak ayrıca destek de verilecek. Ulaştırma enerji altyapılarına da hız vereceğiz. Bu yatırımlar için harcayacağımız para 3 milyar 150 milyon lira. Ayrıca terör nedeniyle hasar gören elektrik tesislerinin yenilenmesi için de gerekli harcamayı yapacağız. Terörden hasar gören 320 km yolu tamamen yenileyeceğiz. Cep telefonunun kapsama alanlarını da genişletiyoruz bunun için 400 milyon liralık bütçe ayırdık.
Önümüzdeki 4 yıl bölge için önemli, sulama ve tarım. Bölgenin kurtuluşu tarımda ve arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın Silvan Barajı'nı yapacağız. Güneydoğu'daki sulanabilir alanın yüzde 45'ini açtık. Yüzde 55 için de yatırım yapacağız. Bu sulamayla 3,7 milyar liralık tarım gelirlerinde artış olacak.
İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. Su dağıtım hattı döşenecek. İçme suyu yatırımlarının toplam bedeli de 700 milyon liradır. Tüm altyapı yatırımlarının maliyeti de 27 milyon lira.
Sağlık yatırımlarına zaten ciddi bütçe ayırdık. 24 ilimizde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı projemiz hızla tamamlanacak. 3 sene içerisinde 100 tesisimiz bitmiş olacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. Ayrıca bu merkezlere ilave 1011 tane yeni merkez açacağız. Hastanelerimize 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bölgedeki sağlık yatırımlarının tutarı 4,5 milyon liradır.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi spor alanlarıyla daha çok buluşturacağız.
1989'dan 2002'ye kadar bugünkü parayla yapılan toplam yatırım 30 milyar lira yani 30 katrilyon. AK Parti iktidarı, 14 yılda yapılan yatırım 80 milyar lira. Nerdeyse 3 katı.
Türkiye sadece kendi milletinin değil etrafındaki mazlum milletlerin de garantisidir. Kim bu ülkede asker, polisi korucuyu, kim masum insanları öldürüyorsa bunların hepsi bölücüdür hepsi teröristtir.
Bölgeye 10 yıl içerisinde 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Her yıl 200 bin yeni iş istihdam alanı oluşturuyoruz.