Baraj ve göletlerden ekonomiye sadece elektrik ve tarım sulama olarak katkı gelmedi. Buralarda yetiştirilen deniz ürünleri ile 823 milyon TL tutarında gelir elde edildi.
Geçen yıl baraj ve göletlerdeki yetiştiricilik faaliyetleri konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 142 bin 100 ton su ürünü yetiştirildiğini söyleyerek, bu ürünlerden de ülke ekonomisine 823 milyon TL katkı sağlandığını ifade etti. Bu türlerin desteklenmesi ve balıkçılık faaliyetlerinden gelir elde edilmesi maksadıyla DSİ’ye ait 7 su ürünleri merkezinde yetiştirme faaliyetlerine devam ediliyor.
YAYIN BALIĞI İLK KEZ YETİŞTİRİLİYOR
Baraj ve göletlerin balıklandırılması gayesiyle tesis edilen merkezlerde ekonomik değeri yüksek ve nesli tehlike altında olan yerel balıklar yetiştiriliyor. Bu merkezlerdeki faaliyetler kapsamında yayın balığı da ilk kez DSİ merkezlerinde yetiştirilmeye başlandı. Göllerde ayrıca yayın balığının ilk kez yetiştirilmesine başlandı Ülke genelinde tespit edilen 230 adet baraj gölü ve çok sayıda gölet için bir plan hazırlanarak bu merkezlerde çalışmalara hız verildi. Son yıllarda yakalanan ivme ile birlikte bugüne kadar toplam 546 milyon balık yetiştirilerek söz konusu baraj gölü ve göletlere salındı. Yıllık olarak 27 milyon yavru sazan balığı yaklaşık 110 baraj ile 35 gölete bırakılırken şabut balığı ise havzaya özgü olması nedeniyle Atatürk ve Karakaya baraj göllerine bırakılıyor.
- Son yıllarda Keban Barajı Su Ürünleri Merkezi’nde seri üretimine geçilen yayın balığı yavrularından bin 800'ü bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kılıçkaya Baraj Gölü’ne bırakıldı. 2015 yılından bu yana her yıl imkânlar ölçüsünde ortalama bin adet yayın balığı balıklandırma boyuna kadar getirilerek göllere bırakıldı. Mersin balıklarından elde edilecek yavrular, bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerinin giriş kısımlarına ve göllere bırakılacak.