Toplam 904 poliklinik odasında 259 poliklinik destek odası ile günlük 40 bin poliklinik hastanın tedavi edileceği Ankara Şehir Hastanesi’nde günde 100 bin hastaya hizmet verilecek şekilde planlama yapıldı. Toplam 131 ameliyathanede günlük 650 ameliyat planlanıyor.
1,1 milyar avro yatırıma sahip Ankara Şehir Hastanesi, şubat ayından itibaren tüm üniteleriyle Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet vermeye hazırlanıyor. 6 hastaneyi bir araya getirmesiyle Türkiye’nin en büyük kampüsüne sahip olacak Ankara Şehir Hastanesinde, Genetik Hastalıkları Tedavi Merkezi ve dünyanın en geniş alanına sahip acil servisi de yer alacak.
Yürütmeyi durdurma davaları yüzünden 4 yıl geciken 1,1 milyar avro yatırımla gerçekleşen Ankara Şehir Hastanesi, 6 hastaneyi bir araya getirmesiyle Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı kampüsü olacak.
Dört kısmı biten, şubattan itibaren tüm kısımları ile faaliyete geçmeye hazırlanan kampüs, 1,3 milyon metrekare alanda kuruldu. Hastanenin yatırımcı ve işletmeci şirket CCN Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen, kampüsün dünyanın tek seferde inşa edilen, Avrupa’nın ise en büyük hastanesi olacağını söyledi. Çeçen, 3 bin 800 adet yatak kapasitesi ile dünyada üçüncü sırada yer alacaklarını, Türkiye’nin en büyük radyoterapi merkezinin yanı sıra, Avrupa’nın da en büyük nükleer tıp merkezinin bulunacağı kampüste, kapsamlı genetik DNA testlerinin de yapılacağını belirtti. Çeçen, “
Türkiye’de ilk kez kalbin tek atışının görüntüsünü alabilecek teknolojilerin de yer aldığı hastanede, Genetik Hastalıkları Tedavi Merkezi ve dünyanın en geniş alanına sahip acil servisi yer alacak
” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın kabul heyetinin testler yaptığını, şubat ayının ortasından itibaren tüm kampüsü bakanlığa devredebileceklerini söyleyen Çeçen, hastaneyi Sağlık Bakanlığı’nın yöneteceğini dile getirdi. Çeçen, “CCN hizmet sağlayıcı olacak. Sağlık Bakanlığı kiracı olacak. Kira ve kullanım bedeli alacağız 25 yıl boyunca.
Bunun da tutarı yıllık 223 milyon lira
. Bu sürenin sonunda binayı ve içerisinde yer alan teknolojiyi tamamen yenileyerek bakanlığa devredeceğiz” dedi.
KUR ARTIŞINDAN %5 ETKİLENDİ
Kurlardaki artıştan etkilenip etkilenmedikleri yönündeki bir soruya ise Çeçen, şu tespiti yaptı: “Maliyetlerimiz döviz bazında yüzde 27-30 oranında arttı. Özellikle tıbbi cihazlar döviz bazlı olduğu için çoğunlukla orada etkilendik. Biz kamudan Euro bazlı ödenek almıyoruz. 3 ayda bir fatura kesiyoruz. Enflasyon farkı ortaya çıktığında eşkâle edilerek fark eklenecek.
Ama bugüne kadar sadece son aylarda oluşan kurlardaki artışın farkı geldi. Yatırımcı olarak kredilerimiz avro olduğu için kur riskini yönetiyoruz.
Mesela binaların kredileri avro kredili. İhaleyi aldığımız 2011’deki döviz kuru ve Türk Lirası fiyatını bugünkü kura böldüğümüzde arada yüzde 5 döviz bazında kaybımız olduğunu görüyoruz. Yani ihale günkü rakamın kura dönüştürülmesiyle bugün dönüştürülmesinde yüzde 5 daha düşük döviz karşılığı TL ödeneğimi alıyorum.”
Hastaneyi Sağlık Bakanlığının her an hizmetlere başlayabilecek durumda hazır hale getirdiklerini anlatan Çeçen, 6 ana hastane, 2 psikyatri ve fizik tedavi rehabilitasyon hastanesi olmak üzere tüm birimleri ile mart ayından önce faaliyete geçebileceklerini söyledi. Kampüse diğer hastanelerin taşınma işlemlerine ilişkin ise Çecen, ancak her hafta bir hastaneyi tamamen taşıyabilecekleri için 6 hastane için en az 1,5 ay taşınma işleminin süreceğini söyledi.
Şartnamede hasta garantisi olduğu iddialarıyla ilgili Murat Çeçen, “Mevcut hastanelerin yatak sayısının üzerine yeni ilave bir kapasite değil bu hastanedeki yatak sayısı. Yani 4 bin kapasiteli hastanelerdeki yatak sayısı üzerine ilave olarak bizim 3 bin 800 yatak eklenmedi. 2 bin 900 yatak sayılı hastaneler kapanacak. 3 bin 800 yataklı bizimki açılacak. Garanti denilen o aradaki fark yani. Dolayısıyla ‘Hasta garantisi yok’ bu projede. Hastaneye gelen hastadan alınan ücret hastanenin döner sermayesine gidecek. Hastadan bizim gelirimiz olmayacak. Ama hizmet garantisi var. CCN olarak 6 alanda hizmet vereceğiz” dedi.
SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DEĞERLİ
Ankara’nın sağlık turizmi açısından bir dezavantajının olup olmadığı yönündeki soruya Murat Çeçen, şöyle cevap verdi: “Uçuşları sağladıktan sonra Ankara’nın bir dezavantajının olduğunu düşünmüyorum. Ankara’nın İstanbul’a göre avantajı da var. Çünkü kaliteli üniversiteler burada. Araştırma merkezleri burada. Sağlık Bakanlığımızın da vizyonu Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu kapsamında sürerse, yakınında kaliteli 3 dev üniversitenin olduğu imkanlar açısından en tercih edilecek bölge bu hastane olacak. Ankara Şehir Hastanesi, özel hastaneden daha konforlu, daha iyi hizmet verecek nitelikli oldu.”
#Şehir Hastaneleri
#Murat Çeçen