Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmasının çiftçiyi rahatlatacağını belirterek, ambargodan hem Rusya hem Türkiye'nin zarar gördüğünü, alınan yeni kararın her iki ülke menfaatleri açısından olumlu sonuçlar doğuracağını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından yaptığı konuşmada Rusya'nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırması kararını açıkladığına dikkati çekti.
Putin'in Türkiye'den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle ülkesindeki fiyatların düşeceğini ifade etmesinin ambargodan Rusya'nın da olumsuz etkilendiğini gösterdiğini belirten Bayraktar, alınan kararın her iki ülke menfaatleri açısından olumlu sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Bayraktar, ambargonun kalkmasının hasadın başlamasıyla birlikte gözü kulağı ambargo kararında olan narenciye üreticilerini sevindirdiğine işaret ederek, ekim, kasım, aralık aylarında ihracatın yapılmasının çiftçi açısından olumlu olacağını bildirdi.
Kararın özellikle 2017 yılında ihracata büyük etki yapacağına değinen Bayraktar, şöyle devam etti:
"Özellikle yaş sebze ve meyvede en önemli pazarımızın Rusya olduğu dikkate alındığında uygulanan ambargo nedeniyle başta üreticilerimiz olmak üzere bu sektörde faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm taraflar mağdur olduğu gibi, ülkemiz ekonomik kayba uğramıştır. Ambargonun yükü Türk çiftçisi üzerinde kalmıştır. Bu yılın ocak-ağustos döneminde, Rusya'ya yapılan yaş sebze meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 81,6, değer bazında yüzde 79,8 geriledi. Yaş sebze ve meyvede ihracatımızdaki kayıp 408 milyon doları buldu. Ekonomik kayba uğrayan sadece ülkemiz değildir. Aynı şekilde Rusya da büyük ekonomik kayıplar yaşamıştır."
Bayraktar, Rusya'nın 1 Ocak 2016'dan itibaren domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatını yasaklamasının ardından ürünlerin kalitesi ve karantina şartlarına bağlı olarak biber, nar, patlıcan, marul, kıvırcık, kabak ve balkabağı ithalatını geçici olarak durdurmasıyla fiyat ve pazarlama sorunları nedeniyle büyük mağduriyet yaşandığını hatırlattı.
Yasaklanan ürünlere bakıldığında 2015'te ihraç edilen domatesin yüzde 65'inin, salatalığın yüzde 51,7'sinin, mandalinanın yüzde 46'sının, portakalın yüzde 21'inin, şeftalinin yüzde 47'sinin, kayısının yüzde 52'sinin, çileğin yüzde 75,4'ünün, eriğin yüzde 20'sinin, kuru soğanın yüzde 45'inin, kırmızı lahananın yüzde 19'unun Rusya'ya gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, verilerden de Rusya'nın, Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatındaki yerinin açıkça görüldüğünü kaydetti.