Takasbank’ın geliştirdiği Altın Transfer Sistemi yürürlüğe girdi. Altını olanlar para transferleri gibi altınını da kendisi veya başkasının hesabına elektronik işlem hızında gönderebilecek. İşlemler 1 gram ve katları şeklinde gerçekleşecek. Hedef, 3 bin 500 ton civarında yastık altı altının ekonomiye kazandırılması.
Merkez Bankası’nda altının zorunlu karşılık olarak kabul edilmesi, cevherden altını öncelikli alma hakkı ve Türkiye’de 3 bin 500 ton civarında yastık altı altının bulunması gibi etkenler altına yönelik birçok yeni politika değişikliğini gündeme getirdi. Altının ekonomide daha fazla kullanılır olması için Takasbank tarafından geliştirilen Altın Transfer Sistemi yürürlüğe girdi. İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) Genel Müdürü Mahmut Kayacık, “Bir banka nezdinde altın cinsinden hesabı olan bir müşteri Altın Transfer Sistemi sayesinde aynen parasal transferler gibi altınını da başka bir bankadaki kendisi veya başkasının hesabına elektronik işlem hızında gönderebilecek” dedi.
DÜNYADA İLK
Altın Transfer Sistemi’nin (ATS) dünyada ilk olduğunu belirten Kayacık, ATS’nin bütün unsurlarıyla birlikte tamamen kendi insan kaynaklarıyla geliştirildiğini söyledi. Bankaların katılımı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yakından takip ettiği bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Kayacık, “Çok detaylı ve yoğun toplantılar neticesinde ülkemizin ekonomik yapısına ve dinamiklerine en uygun yapı tasarlandı. Bu sistem, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamındaki önemli kilometre taşlarından biri. Ülkemiz ekonomisine sunabileceği katkı ve fırsatlar ile altının TL gibi bankadan bankaya kişiden kişiye transfer edilmesi ile altına mobilite kazandırmış olduk” bilgisini verdi.
YENİ ÜRÜNLERE VESİLE OLACAK
Türkiye'de hane halkının fiziki altına dayalı tasarrufu ağırlıklı olarak tercih ettiğini belirten Kayacık şöyle konuştu: “Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye'de 3 bin 500 ton civarında yastık altı altın bulunuyor. Dolayısıyla atıl şekilde bulunan bu tasarrufların ekonomik sisteme katkısı sınırlı düzeyde. Bu sistem aracılığıyla altına mobilite kazandırmış olacağız. Bu sistemin yaygın kullanılması ile altının saklanması, kaydı ve transferi gibi temel işlemler bankacılık sistemimizin güvencesi altında gerçekleştirilecek ve bankacılık sektörümüz açısından da yeni kaynak ve ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olacak.”
1 GRAM VE KATLARI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre mayıs ayı itibarıyla bankacılık sektöründe yaklaşık 135 ton altın bulunuyor. Kayacık, “Borsa İstanbul kasalarında saklanan altın da bu şekilde transfer edilebilecek. ATS’yi kullanan bir müşteri de işleme konu ettiği altınını istediği an fiziki olarak bankasından talep edebilecek” dedi. Kayacık, işlem yapmak isteyenlerin 1 gram ve katları şeklinde işlem yapabileceğine de dikkat çekti.