Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında yaşanan ekonomik savaş, Türkiye’ye olumlu yönde yansıyacak. İki süper gücün ek vergi ve ambargoya kadar giden restleşmesi sonrası Türkiye, üretim kapasitesi ve hızlı teslimat yönleriyle alternatif bir pazar olarak ön plana çıkacak. Çin’in, ABD’den ithal ettiği 130 kalem ürün çeşidine ambargo veya ek vergi uygulaması, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarına açılması adına bir fırsat doğurdu. Türk Amerikan İşadamları Derneği ve Amerika Ticaret Odası (TABA- AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, Türkiye’nin bu fırsatı kullanarak, belli ürün gruplarında Çin’e mal satabileceğini belirtti.
Ekonomik savaşın Türkiye’ye ciddi anlamda faydası olacağını belirten Akat “Belli ürün gamlarında pazar fırsatı doğuyor. 130 kalemde Çin’den ABD menşeli malzemelere t önlemi geldiğini gözlemliyoruz. Bunların arasında, soya, mısır, pamuk, durum buğdayı gibi bitkisel mamuller, sığır eti, portakal gibi gıda maddeleri, tütün ürünleri, otomotiv ürünleri ve yan sanayi ürünleri, plastik ve polimer ürünler, kimyasal ürünlerde önlem alındığı görülüyor. Bir an önce temas kurularak, elimizdeki bu fırsatı kaçırmamamız lazım” dedi.
Yakın coğrafyada, ABD kalitesinde ürün üretebilen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen TABA - AmCham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı ise “Bu kriz bize yarayabilir. Çin’in ABD’den ithal ettiği ürünleri Türkiye ikame edebilir. Burada 300 milyon dolarlık bir pasta var. İkili ticaretin gelişmesi sonrası bu rakam daha da artabilir” diye konuştu. Çin’in dünyanın en büyük tüketim pazarı olduğunu söyleyen Şanlı “Türkiye’nin fiyat avantajı, küçük siparişleri hızlı yerine getirme potansiyeli ve kaliteli ürün stratejisi ile global sahnede ön plana çıktığını görüyoruz. Bu nedenle 1-0 önde sayılıyoruz. Ayrıca Türkiye ve Çin arasındaki ticaretin gelişmesine paralel yatırımların da artacağını düşünüyoruz. Çinli yatırımcıların ekonomiye katkısı daha fazla olacaktır” diye konuştu.