|

Enflasyon hızla düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyondaki geri çekilmenin hızlanacağını söyledi. TBMM Bütçe Komisyonu’nda konuşan Albayrak, “Gerek üretici, gerekse tüketici enflasyonunda aşağıya trendi güçlü bir şekilde göreceğiz. Bugün devletin kasasında gelir-gider dengesi hiç olmadığı kadar güçlü” dedi.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 23/11/2018 Cuma
Güncelleme: 00:35 - 23/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekim ayı itibariyle Ziraat Bankası'nca kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesinin 45 milyar lira olduğunu söyledi. Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan kredilerin bakiyesinin 5 milyar lira olduğunu kaydeden Albayrak, "2018 ekim ayı itibarıyla söz konusu uygulamadan yaklaşık 858 bin üretici faydalanmaktadır" dedi.

Bakan Albayrak, bu çerçevede 2004 yılında 205 bin üreticiye 700 milyon lira olarak verilmeye başlanan söz konusu desteğin, 2018 yılında toplam 50 milyar liralık bakiyeye yükseldiğini kaydetti. Albayrak, “Ekim ayı itibarıyla kullandırılan esnaf kredilerinin bakiyesi 30.7 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kredilerden yararlanan esnaf sayısı da 486 bin kişiye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

TAHVİLE TALEP GÜVEN İŞARETİ

Çiftçi, esnaf, KOBİ ve girişimcilere sağlanan desteklere ilişkin bilgi veren Bakan Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığının TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki 2019 bütçe görüşmelerinde sunum yaptı. Yaz aylarında maruz kalınan finansal dalgalanmaların ardından ekim ve kasım aylarında gerçekleştirilen dolar ve avro cinsinden tahvil ihraçlarına 3 katından fazla talep geldiğini anlatan Albayrak, “Geçtiğimiz süreçte aldığımız ekonomik tedbirlerin uluslararası yatırımcılar nezdinde güçlü karşılık bulduğunu göstermiştir” dedi.

HAZİNE GARANTİ ORANI DÜŞTÜ

Hazine garantili kredilerden üstlenilme oranının tarihi seviyelere geriletildiğini dile getiren Albayrak, 2018 yılı ekim ayı itibariyle hazine garantili dış borç stokunun 13.8 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bu kapsamda 2002 yılında hazine garantili kredilerden üstlenim oranının yüzde 51,9 olduğunu dile getiren Albayrak, 2018 ekim sonu itibariyle oranın yüzde 1'e gerilediğini söyledi. Albayrak hazine alacak stokunun aynı dönem için 19 milyar lira olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

STRATEJİK BORÇLANMA İLE RİSK AZALTILDI

Bunun yandan stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikası geliştirdiklerini anlatan Albayrak, borç stokunun faiz, kur ve likidite risklerine karşı duyarlılığının önemli ölçüde azaltıldığını kaydetti. Bu kapsamda TL faizlerindeki 500 baz puanlık artışın 2001 yılında stok yapısında 1.6 puanlık bir artışa neden olduğunu anlatan Albayrak, mevcut yapıda bu oranın 0,8 puanlık artış getirdiğini söyledi.

Ayrıca petrol fiyatlarının ekim ayı başında bu yana 85 dolardan 65 dolara kadar gerilediğini kaydeden Albayrak, bu düşüşün Türkiye gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu olduğunu anlattı.

Hatay ve Kilis’teki mağdurlara destek

2018’de tüm Türkiye’de yaşanan doğal afetler ve Hatay ile Kilis illerinde ilçeler dahil faaliyet gösteren ve yaşanan terör olayları nedeniyle zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli tarımsal kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini ifade eden Albayrak, “Çiftçilerimize düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşan gelir kayıplarının karşılanması amacıyla yapılan ödeme tutarı ekim itibarıyla 1,8 milyar TL olup, ayrılan bütçe 2,65 milyar TL’dir. Bu amaçla 2019 bütçesinde 3,4 milyar TL ödenek öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

Enflasyon daha güçlü düşecek


Enflasyonla mücadele konusundaki çalışmalara da değinen Albayrak, ekim ayının ikinci yarısı itibarıyla enflasyon üzerinde olumlu etkinin görülmeye başladığını vurguladı. Albayrak, “Sahada görüyoruz, dün tavukçular yüzde 35 indirim yapmış, enerji fiyatları, diğer maliyetler düşüyor, motorin fiyatları bu akşam itibarıyla 10-11 kuruş daha düşüyor, benzin 15 kuruş düştü. Bu ay, önümüzdeki ay ve bundan sonraki süreçte bu fiyatlama davranışlarıyla üretici ve tüketici enflasyonunda aşağı yönlü trendi çok daha güçlü şekilde göreceğiz.” diye konuştu.


  • KAYITDIŞILIĞA YENİ EYLEM PLANI
  • Kayıt dışılık oranının yüzde 32,4’ten yüzde 26,8’e geriletildiğini anlatan Bakan Berat Albayrak, kayıt dışılıkla mücadelede yeni bir eylem planının çalışmalarını başlattıklarını söyledi.
  • 78 MİLYAR LİRA CEZA
  • 2014-2018 döneminde yaklaşık 245 bin mükellefe yönelik vergi incelemesi yapıldığını dile getiren Albayrak, bu incelemeler sonucu 36 milyar liralık vergi tarhiyatı ve buna bağlı 78 milyar liralık ceza kesildiğini söyledi.
#Berat Albayrak
#TBMM
#KOBİ
5 yıl önce