Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yayımladığı yeni bir yönetmelikle 4,5 milyon LPG'li araç sahibini önemli bir külfetten kurtardı. Bakanlıkça çıkarılan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dönüşümü yapılan araçlar için bürokratik işlemleri ortadan kaldıran ve araç sahiplerinin maliyetlerini azaltan düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda LPG’li ve LPG dönüşümü yeni yapılacak araçlar için araç muayenesi öncesinde gaz sızdırmazlık ve montaj raporu almak adına Makine Mühendisleri Odası'na veya Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurulmasına ve ek ücret ödenmesine gerek kalmayacak.
Yakıt sistemi montaj belgesi dahil tüm işlemler, LPG dönüşümünü gerçekleştiren yetkili firmalarca yapılacak. LPG’li araçlar muayenesi yapılmak üzere doğrudan araç muayene istasyonlarına gidecek. Düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren zorunlu olacak. Düzenleme kapsamında yeni üretilecek LPG tanklarının üzerinde tankın kullanım ömrünün yazılması zorunlu olacak.
4,5 milyon LPG’li aracın sızdırmazlık raporu TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleir Odası'ndan alınıyordu. Muayenelerde rapor olmadan trafiğe çıkamayan araçlar her kontrol öncesi belirlenen ücretleri odaya ödemek durumunda kalıyordu. Makine Mühendisleri Odası’nın son olarak belirlediği tarife ise 35 liraydı. Toplamda yıllık tüm araçların muayeneye katılması halinde Makine Mühendisleri Odası’nın kasasına yıllık 157 milyon lira para giriyordu.
Yönetmelik değişikliği çerçevesinde münferit araç imalatı ve tadilatı yapan iş yerleri için TSE’den hizmet yeterlilik belgesi alınması şartı kaldırıldı.
Ürettiği veya ithal ettiği ürünler için onay alan cam filmi imalat ve ithalatçıları ile bunlarla sözleşmesi bulunan firmalar doğrudan cam filmi montajı yapabilecek. Araç yetkili servisleri ile cam filmi imalat ve ithalatçılarından onaylı cam filmi temin edebilen firmalar da montaj yapabilecek.