Türkiye, enerji yatırımları ve uluslararası işbirlikleri sayesinde doğalgaz arzını garantileyecek adımlar atıyor. 2020'yi kritik tarih olarak gören Enerji Uzmanı Michael Thomadakis, “Avrupa’da bazı ülkeler Türkiye’de doğalgaz piyasasının serbestleşmesini dört gözle bekliyor” dedi.
Enerji nakil hatlarına yapılan yatırımlar ve uluslararası işbirlikleri sayesinde merkez ülke hedefi amacıyla ilerleyen Türkiye için 2020’nin kritik bir yıl olacağı belirtiliyor. Bu ifadelerin sahibi Avrupa Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı Temyiz Kurulu Üyesi Michael Thomadakis’e göre Türkiye, hem altyapı hem de küresel nakil hatlarına yaptığı yatırımların karşılığını alacak. Özellikle, petrol ve doğalgaz akışının artması nedeniyle iç piyasada rahatlama beklenirken, enerji uzmanlarına göre piyasada önemli gelişmeler olacak.
Türkiye’nin bölgede enerji alanında önemli bir ülke olduğunu belirten Thomadakis, “Türkiye doğalgaz piyasasını ne kadar erken serbestleştirir ve Avrupa ‘hublarının’ erişimine ne kadar erken açarsa, o kadar fazla faydasını görecektir. Bunun için kritik tarihin Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı’nın (TAP) faaliyete geçeceği 2020 olduğunu düşünüyorum” dedi. Son dönemde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile daha fazla kaynak çeşitliliği sağlayan Avrupa’da doğalgaz talebinin de radikal bir şekilde artmadığını ifade eden Thomadakis, bu yüzden boru hatlarıyla Avrupa’ya gelecek gazın fiyatının piyasada rekabet edebilir düzeyde olması gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Thomadakis, “Proje, denizi geçerek Avrupa’ya geleceği için TürkAkım’a göre daha farklı" değerlendirmesinde bulundu.
"İkinci hattının yapılması için yoğun bir çaba gösteriliyor" diyen Thomadakis "Ama uzun bir zamana ihtiyaç var çünkü TürkAkım, Kuzey Akım 2’nin aksine karadan ilerleyecek.” diye konuştu. Thomadakis, TürkAkım hattının yapımı için belirli zaman gerektiğine işaret ederek, söz konusu hattın akıbetinin biraz da Kuzey Akım 2’ye bağlı olduğunu aktardı.
TürkAkım’ın Avrupa’ya gaz götürecek ikinci hattı için bir rota belirlenmesi gerektiğini belirten Thomadakis, Yunanistan tarafındaki ilgili şirketlerin Gazprom ile hattın Türk-Yunan sınırından İtalya’ya uzanmasını öngören bir iyi niyet anlaşması imzaladığını hatırlattı.
Thomadakis, Doğu Akdeniz’de doğalgaz bulunması durumunda siyasi sorunların etkisini yitirerek piyasanın galip geleceğini söyledi. Thomadakis, şunları kaydetti: “Ben, burada bulunacak gazın Mısır üzerinden piyasalara ulaştırılacağını düşünüyorum. Bu durumda Kıbrıs ve Türkiye büyük bir şansı kaybetmiş olacak. Doğu Akdeniz gazı bu tesislerde LNG’ye dönüştürülerek hızlıca piyasaya arz edilebilir. Bu da boru hattı yatırımına göre çok daha ucuz ve hızlı bir yöntem olur.”
- Avrupa'nın gözü Türkiye'de
- Thomadakis, en hazır rotanın Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa’da bağlanacağı TAP olabileceğini ifade ederek, “TAP’ta bulunan 10 milyar metreküplük ek kapasite TürkAkım’ın ikinci hattı için kullanılabilir” diye konuştu. Thomadakis, Türkiye'nin enerji piyasasında rekabet koşullarının yerinden gözden geçirileceğini paylaştı.
Türkiye’nin doğalgaz piyasası açısından büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiren Thomadakis, şöyle konuştu: “Avrupa’da bazı ülkeler Türkiye’de doğalgaz piyasasının serbestleşmesini dört gözle bekliyor. Türkiye’nin bu konuda Avrupa için iyi bir müttefik olabileceğini düşünüyorlar. Bundan rahatsız olanlar Türkiye’yi rakip olarak görüyordur. O yüzden 2020’de Türkiye bunu gerçekleştirememiş ya da hazırlıklarını tamamlayamamışsa, dönüşümün bir parçası olamayacak ve 3-5 yıl daha kaybedecek demektir. 3-5 yıllık bir gecikme milyar dolarların kaybına sebep olabilir. Türkiye gibi büyük bir ülke neden bu kaybı yaşasın?”