Çeyiz hesabında ilk ödeme ve şirketlerin KDV iade taleplerinin yüzde 50’sinin ödenmesi 2019’da yapılacak. KOBİ alacaklarına devlet destekli alacak sigortası başta olmak üzere, internet reklamlarının vergiye tabi olmasına kadar birçok düzenleme yeni yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak.
Türkiye; ekonomik saldırılara maruz kaldığı bir yılın ardından 2019’a rahat nefes alacağı yeni düzenlemelerle girdi. 81 milyon vatandaşın bütçesini ilgilendiren elektrik, doğal gaz ve su fiyatlarındaki indirimler, yatırım istihdam ve üretime güç verecek vergi muafiyetleri ile işletmelerin ayakta kalmasını sağlanacak destek ve teşvikler dün itibariyle başladı. Bu yıl sağlanan indirim, vergi muafiyeti ve teşvikler sayesinde ekonomideki dengelenme sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor.
İşsizliği 2019’da tek hanelere düşürme palanının en güçlü adımı yatırım üretim ve istihdam teşviklerinin devam edecek olması oluşturuyor. Bu amaçla 2019 ve 2020’de ilk kez işe alınacak isçilerin tüm sigorta ve vergi giderlerini (asgari ücret üzerinden devlet üstlenecek. Bölgesel istihdam teşviki bir yıl uzatıldı. Bölgesel istihdam teşvikinde) işverenlere sağlanan altı puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018’de 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteğini gelecek yıl 12 ay boyunca verecek. İmalat sanayiinde yatırım teşvik belgesi şartı aranmaksızın 2019 yılı boyunca; araştırma geliştirme faaliyetlerinde ise süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV alınmayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta duyurusunu yaptığı elektrik fiyatlarında konutta yüzde 10 indirim dün itibariyle devreye girdi. Aynı şekilde konutlarda ve KOBİ’ler ile ticarethanelerde ise doğalgazın fiyatında yüzde 10 indirimi de başladı. 81 milyon vatandaşı ilgilendiren elektrik indiriminin faturalarda rahatlama sağlaması beklenirken, KOBİ ve ticarethane mahiyetindeki işletmeler ile 15 milyonu aşkın doğalgaz abonesi de yüzde 10’luk indirimle daha düşük fatura ödeyecek.
Kamunun işlettiği köprü ve otoyol geçiş ücretlerine bu yıl zam uygulanmayacak. Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve devlet otoyollarının araç geçiş ücretlerine 2018’deki tarifeler üzerinden tahsil edilecek. Her yılbaşında geçiş ücretlerine uygulanan zam, 2019 için uygulanmayacak. Söz konusu uygulama, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan köprü ve otoyolları kapsamayacak.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için oluşturulan "Devlet Destekli Alacak Sigortası" da dün itibaren hayata geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığının oluşturacağı yeni sigorta modelinde KOBİ'lerin alacakları garanti altına alınacak, Bakanlıkça milli bir sistem olan Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu kurulacak. Bu sigortayla KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak. Sigorta modelinin işletilmesine yönelik operasyonel süreçler Halk Sigorta AŞ tarafından yürütülecek. Primlerin taksitli ödenmesi de mümkün olacak. Peşin ödeme halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak.
Üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, 10’dan fazla çalışanı olan ve “çok tehlikeli” sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ödenmekte olan işsizlik sigorta prim oranının yüzde 2’den yüzde 1’e düşürülmesiyle ilgili destek de dün itibarıyla uygulamaya konuldu. Yeni yılda KDV, elektronik kitap, gazete ve dergiler için yüzde 18 olarak uygulanmaya başlayacak.