Niğde’de 2005’ten beri yapılan ıslah çalışmaları neticesinde 2 yerli ve milli patates çeşidi daha tescillendi.
Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde gazetecilere yaptığı açıklamada,
2019 yılı itibariyle 2 yerli ve milli patates çeşidini daha tarıma kazandırıldığını belirten Pırlak, çeşitlerin isimlerini yapılan anketle, üretici ve tüketicilerin belirlediğini açıkladı.
"İki çeşidimiz de bölgemize uygun, adaptasyon kabiliyetleri ve verimleri oldukça yüksek, yemeklik ve sanayilik çeşitlerdir. Özellikle Niğde Sarısı, et rengi koyu sarı ve hem yemeklik hem de kızartmalık parmak çeşitlere uygun olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından büyük tercih göreceğini düşünüyoruz. Yine Saruhan çeşidimiz de yüksek verimli bir çeşidimiz olup yemeklik bir çeşidimizdir. Önümüzdeki dönemde tohumluk üretimine geçildiğinde bu çeşitlerimizin de devreye girmesiyle üreticilerimizin tohum maliyetlerinin oldukça aşağı düşeceğini düşünüyoruz”