Küresel ticaret pastasındaki payını artırmayı sürdüren Türkiye, ihracatta rekorlar kırmaya devam ediyor. Gaziantep’te düzenlenen törende ağustos ayı ihracat rakamlarını Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe birlikte açıkladı. Buna göre; ağustos ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artışla, 21 milyar 340 milyon dolar oldu. Böylece bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatına imza atıldı.
Ağustos ayında bin 828 firma, ilk kez yurt dışına satış yaparak ihracatçı ailesine katıldı. İhracat değeri ise ağustosta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 1,46 dolara yükseldi. Miktar bazında ise ihracat ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 azalarak 14,6 milyon ton oldu.
Ağustos ayında ihracatçılar, Türk bayrağını 220 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 151 ülkeye ihracatımız artarkan, geçen ay en çok ihracat yapılan ilk 3 ülke; 1,7 milyar dolarla Almanya, 1,5 milyar dolarla ABD ve 1,3 milyar dolarla Irak olarak sıralandı. Uzun yıllardır listenin orta sıralarında yer alan Irak’a ihracat geçen ay yüzde 34,2 artışla ortalamanın hayli üzerinde arttı.
Rusya, Irak ve BAE tutar bazında en çok ihracat yapılan ülkeler oldu. Ağustosta Rusya'ya ihracatımız yüzde 110, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yüzde 101, Kazakistan’a ise yüzde 25 artış kaydetti.
Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, küresel çapta yaşanan ticaret yavaşlamasına rağmen, Türkiye’nin ihracatını artırmaya devam ettiğini söyledi. 12 aylık ihracatın 250 milyar doları aşması nedeniyle ihracatçılara teşekkür eden Muş, “Türkiye’nin geçen ay ithalatı ise yüzde 32,6 milyar dolar oldu. İthalatın önemli bir kısmı enerji kaleminden kaynaklı. Enerjinin ithalat içindeki payı yüzde 27” dedi. Küresel ticaret trendinin ABD’deki durgunluğa bağlı olarak yavaşladığını belirten Bakan Muş, Avrupa’da ise Rusya’nın enerji kısıntıları nedeniyle ciddi bir ekonomik daralmayla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
İhracatın büyümeye verdiği güçlü desteği vurgulayan TİM Başkanı Gültepe, şunları kaydetti: “Küresel ölçekte resesyon endişelerinin gündemde olduğu bu dönemde, ülkemizin ihracat öncülüğünde büyümeyi sürdürmesi oldukça önemli. Finansmana erişim, ihracatta yakalanan artış ivmesinin sürmesi için en temel ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Çünkü ihracatımız arttıkça, buna bağlı olarak yatırımlarımız, hammadde ihtiyacımız, istihdamımız da artıyor. Bütün bunlar, yeni finansman ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor.