Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney, bu yılın ilk 6 ayında 107 milyon dolarlık meyve suyu ihracatı yapıldığını belirtti.
Türkiye'de yılda ortalama 700 milyon litrenin üzerinde meyve suyu üretildiğini söyleyen Güney, üretimde başı şeftali, kayısı, vişne, elma ve portakalın çektiğini, tüketicilerin taleplerini yakından takip eden firmaların karışık, atıştırmalık ve kahvaltılık gibi meyve suları da ürettiğini bildirdi.
- Yıllık üretilen miktarın yüzde 95'inin içeride tüketildiğini, yüzde 5'inin de ihraç edildiğini belirten Güney, "Geçen yıl 183 milyon dolarlık ihracatımız olduğunu görüyoruz. Konsantre üründe ise çok daha iyiyiz. Konsantre üretimimizin yüzde 65'i ihraç ediliyor." diye konuştu.
Türkiye'nin en çok ABD ve AB'ye meyve suyu ihraç ettiğini kaydeden Güney, geçen yıl ABD'ye 48 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bu tutarın toplam rakamın yüzde 26'sına tekabül ettiğini söyledi. Güney, "ABD'yi, 26 milyon dolar ile Hollanda, 13 milyon dolar ile Almanya takip ederken, son 5 yılda ABD, İspanya ve Güney Kore gibi ülkelere ihracatta 3 kata varan artış oldu." dedi.
İlker Güney, Katar'ın Körfez ülkeleri ile yaşadığı kriz sonrası Türkiye'nin bu ülkeye yönelik ihracatının arttığına işaret ederek, meyve suyu ihracatında da yükseliş olduğunu söyledi. Krizin haziran ayında başladığını hatırlatan Güney, şunları kaydetti:
Bu oranın uzun vadede artacağına yönelik olumlu sinyaller aldıklarını belirten Güney, Rusya ile yaşanan krizin geçen yıl bu ülkeye yapılan ihracatta ciddi sıkıntılar yarattığını, geçen yıl 2015'e göre bu ülkeye yönelik satışlarında hacim olarak yüzde 21'lik, değer olarak da yüzde 13'lük kayıp yaşandığını ifade etti.