Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl sonunda Rusya ziyareti sırasında ikinci alay S-400 uçaksavar füze sistemlerinin satın alınmasının ayrıntılarını görüşmeyi planladığını, Karadağ ziyareti dönüşü uçakta bulunan gazetecilerle yaptığı sohbette duyurdu. Erdoğan, bu yıl yapması muhtemel Rusya ziyaretine dair açıklamalarında ise şunları vurgulamıştır. “İkinci [S-400] alayını Rusya’dan alacağımızdan hiç şüphemiz yok. S-400’ün yanısıra bizim ve Rus tarafının savunmada ve diğer alanlarda birçok girişimi var. Dolayısıyla farklı alternatifler var. Rusya ziyaretim sırasında tüm bunları tartışacağız.”
Türkiye’nin ikinci S-400 hava savunma sistemi alma planlarının altında yatan ana gerçeğin Türkiye ve Rusya’nın S-400’ler ile birlikte savunma sanayiinin diğer alanlarında pek çok adım atmaya hazırlanmaları olarak söylenebilir.
Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec’in Başkanı Sergey Çemezov, 16 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “Türkiye ile karşılıklı fayda temelinde teknolojik işbirliği yapmak istiyoruz” demişti. Rusya’nın, Türkiye’de son 10 yılda ortaya çıkan teknoloji ve insan gücü ile Rusya’nın deneyimini birleştirerek bu coğrafyada önemli bir teknoloji alanı oluşturmak istediğini biliyoruz.
Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemleri satın alması Ankara’nın Amerika Birleşik Devletleri ve NATO müttefiklerini rahatsız ediyor. Ankara, NATO müttefikleriyle hava savunma sistemleri hakkında görüşürken hem Ankara’nın S-400 alımı konusunda egemenliğini hem de bu sisteme ihtiyacını özellikle vurguluyor.
ABD’nin Rusya’dan birçok teknolojiyi aldığını biliyoruz. Ayrıca Rusya’dan en çok petrol satın alan ülke de ABD. Yine Almanya, Rusya ile en büyük ticaret hacmine sahip NATO ülkesidir. NATO üyelerinden Fransa, Libya’da darbeci Hafter yönetimini desteklerken NATO’nun buna tepkisi veya NATO ilkeleriyle uyumu tartışılmadı.
Türkiye’nin şu an için öncelikleri, milli hava savunma sistemi, uçak, helikopter, uçak gemisi vb.dir. Rusya ise bu öncelikleri işbirliği yaparak ortak üretelim teklifi ile geliyor. Türkiye, en güncel S-400 hava savunma sisteminin tedariki için sözleşme imzalayan ilk ve tek NATO ülkesi olarak aslında ABD’ye karşı egemenliğini ispat edebilmiş önemli ve örnek bir ülke olarak görülüyor. ABD’nin özellikle S-400 konusunda Türkiye’ye baskı yapmasında bu durumun diğer müttefiklere kötü örnek olması ve silah sanayiinde Rus pazarının genişlemesinden endişe duymasının da etkisi var. ABD, Türkiye’nin istediği standartları ve teknoloji paylaşımını yapmayarak bir bakıma Türkiye’yi zorlamak istiyor.
Türkiye’nin terörle mücadele ve egemenlik haklarını görmezden gelen Batı ittifakı, aslında kendi başarısızlığı ile Türkiye gibi ülkelerin güvenilirliğini daha da pekiştirmiş oluyor.