Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin hamleleri karşısında eli oldukça zayıflayan Yunanistan, Libya'da göreve yeni gelen hükümet ile bir görüşme gerçekleştirdi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in başını çektiği heyet ile yapılan görüşmelerden "İki ülke arasındaki çıkarlar doğrultusunda diplomatik ilişkiler yeniden tesis edilmeli" mesajı paylaşıldı. Miçotakis görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libya'nın Türkiye ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasının iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Ankara ile imzalanan anlaşmanın devam edeceğini bildirdi.
Türkiye’nin Libya ile 27 Kasım 2019’da imzaladığı MEB Sınırlandırma Anlaşması’nın ardından Mısır ile de görüşmeye başlaması Yunanistan’da paniğe neden oldu.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin izlediği politikalar, Yunanistan’ın "bölgenin tek sahibi" gibi davranmasının önüne geçti.
Söz konusu gelişmeler karşısında eli bir hayli zayıflayan Yunanistan, Libya'da görevi devralan geçici hükümet temsilcileri ile bir araya geldi.
Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüştü.
Başbakan Dibeybe, Miçotakis'i başbakanlık konutunda resmi törenle karşıladı. İki lider, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
"İlişkileri yeniden tesis edelim"
Libya Başbakanı, Yunanistan ile enerji, deniz ticareti ve askeri denizcilik eğitimi alanlarındaki tüm anlaşmaların yeniden etkinleştirilmesini umduklarını belirtti.
Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söyledi:
"Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz."
"Ortak komisyon kurabiliriz"
Libya Başbakanı Dibeybe, şöyle devam etti:
"Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."
Miçotakis: "İstikrarın sağlanması için Libya'nın yanında olacağız"
Öte yandan Yunan Başbakan Miçotakis, ziyaretinin temel amacının Trablus'taki Yunanistan Büyükelçiliği'nin yeniden açılması olduğunu kaydetti.
Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de konsolosluk açacaklarını ifade etti.
"İstikrarın sağlanması ve seçimlerin dış müdahaleden uzak gerçekleştirilmesi için Libya'nın yanında olacağız" diyen Miçotakis, Libya'daki yabancı güçlerin ülkeden ayrılması çağrısı yaptı.
"Türkiye ile anlaşmaları iptal edin"
Miçotakis, Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakları kapsamında imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin ise, "Avrupa Konseyi'nin kararlarına göre herhangi bir yasal güce sahip olmadığını" savunduğu bu "belgelerin" iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.
Yunan Başbakan, şöyle devam etti:
"Benim doğduğum yer Girit Adası. Sonuçta coğrafya, bazılarının haritalarda çizdiği yapay çizgileri değil, ikili ilişkilerin çerçevesini belirliyor."
Trablus'ta son günlerde yoğunlaşan diplomatik ziyaretler kapsamında bugün, Libya Başbakanı Dibeybe, Yunanistan Başbakanından önce İtalyan mevkidaşı Mario Draghi ile görüşmüştü.
Libya'dan Miçotakis'e yanıt: Ankara ile anlaşmamız devam edecek
Dibeybe, Miçotakis'in iptal çıkışına, "Ankara ile imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasının devam edeceğiz" diyerek yanıt verdi