|

Türkiye G-20’ye damgasını vurdu

Türkiye, G20 Zirvesi’nde ajandasındaki önemli konuları gündeme soktu. Erdoğan, çok sayıda dünya lideriyle yaptığı görüşmelerde, İdlib ve Münbiç konusunda Türkiye’nin hassasiyeti ile FETÖ tehdidini ilk elden iletme fırsatı buldu. Erdoğan’ın Selman’a mesafe koyması da zirvede gündem oldu. Arjantin’den Paraguay’a geçen Erdoğan, Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ile görüştü. Paraguay temaslarının ardından TSİ 23.15’te Venezuela’ya hareket eden Erdoğan, burada da mevkidaşı Maduro ile görüşecek.

Yeni Şafak
04:00 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:41 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan,  G-20 Liderler Zirvesi’nde basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin ağırlığının her geçen yıl daha fazla hissedildiği G20’nin bu yılki toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok sayıda dünya lideriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde ise bir kez daha Türkiye’nin ajandası uluslararası kamuoyunda yankı buldu. Hem Kaşıkçı cinayetinin ardından Trump ve Muhammed bin Selman’ın bir araya geldiği ilk buluşma olması, hem de Erdoğan ile Trump arasındaki görüşmenin seyri, en çok merak edilen konuların başında geldi.

SELMAN’A MESAFE GÜNDEM OLDU

Erdoğan ile Muhammed bin Selman’ın bir araya gelmemesine vurgu yapan uluslararası medya kuruluşları, Erdoğan’ın Riyad yönetimini sorumlu tutan Kaşıkçı cinayeti açıklamalarına da geniş şekilde yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta ABD ve Rusya olmak olmak üzere Çin, İngiltere, Hollanda, Şili, Japonya ve Arjantin liderleriyle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin ajandasını liderlerin bir kez daha gündemine taşıdı. Erdoğan ile Trump arasındaki 50 dakikalık görüşmede ABD’nin YPG/PKK’ya desteği, Münbiç konusu ve Kaşıkçı cinayeti başta olmak üzere birçok önemli mesele geniş şekilde ele alındı.


FETÖ TEHDİDİNİ LİDERLERE HATIRLATTI

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde Türkiye için hayati önemde olan FETÖ ile mücadele ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesini de gündeme taşıdı. Erdoğan, yaptığı temaslar sonucu Gülen’in iadesi için umutlu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptıkları görüşme ise, Türkiye’nin İdlib ve Münbiç hassasiyetini bir kez daha net olarak ifade etti. Erdoğan, Halkbank konusunda da Trump’a belgeler sunulduğunu açıkladı.

TRUMP, ÇAVUŞOĞLU İLE DE GÖRÜŞTÜ

Uluslararası kamuoyunda sorgulanan Muhammed bin Selman’ın zirvenin ilk gününde Putin’le samimi pozları tüm dünya medyasında geniş yer bulurken, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile yaptığı ilginç diyalog ve aile fotoğrafında Erdoğan ile aralarındaki “mesafeli” kareler de oldukça dikkati çekti. Trump ile ayak üstü görüşen Selman’ın bu diyalogda neler söylediği merak edilirken, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile konuşmasına ilişkin kareler de dikkat çekti.

8 liderle baş başa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi boyunca 8 devlet ve hükümet başkanı ile görüşme gerçekleştirdi. Liderler Zirvesi'nin ilk gününde ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre ayaküstü sohbet eden Erdoğan, ikili görüşmelere başladı. Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan zirvenin ilk gününde son olarak Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile görüştü. Zirvenin ikinci gününde ise, ikili temaslarına Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi kabul etti. Erdoğan, Putin ile de zirve kapsamında bir araya geldi. Bu yıl 7 kez yüz yüze görüşen iki lider, böylece sekizinci defa bir araya gelmiş oldu. Erdoğan, zirveye ev sahipliği yapan Arjantin Cumhurbaşkanı Maurico Macri ile bir görüşme yaptı. Zirvenin ilk gününde ayak üstü sohbet ettiği ABD Başkanı Trump ile de bir araya gelen Erdoğan, Trump ile 50 dakika görüşme yaptı. Erdoğan, İngiltere Başbakanı Teresa May’i de kabul etti.

  • Paraguay ve Venezuela’ya ziyaret
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Arjantin’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki temaslarının ardından Paraguay’a geçti. Erdoğan, Paraguay’da Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez tarafından resmi törenle karşılandı. Bu sırada Paraguay’da çalışan ve sarayın karşısında Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı görmek için bekleyen Türk vatandaşları, Türkiye ve Erdoğan lehine sloganlar attı. Erdoğan ve Benitez vatandaşların yanına gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Paraguay’a resmi ziyaret düzenleyen ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, daha sonra Benitez ile ikili görüşme yaptı. Heyetler arası görüşme öncesi Erdoğan’a Paraguay Devlet Nişanı takdim edildi. Erdoğan’ın Türk tarafında başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede Hazine Bakanı Berat Albayrak, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yer aldı. Görüşme sonrası Erdoğan-Benitez ortak basın bildirisi yayımlanarak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin giderek güçlendiği vurgulandı. Erdoğan ayrıca mevkidaşı Benitez’i Türkiye’ye davet etti. Erdoğan onuruna verilen akşam yemeğine katıldıktan sonra TSİ 23.15’te başkent Asuncion’dan Venezuela’ya hareket etti.




#Recep Tayyip Erdoğan
#G-20 Liderler Zirvesi
#Arjantin
5 yıl önce