|

Dakika dakika Suriye operasyonu...

ABD, Suriye'yi vurdu. Üçlü koalisyon güçlerinin ortaklaşa düzenlediği hava saldırısında başkent Şam'da birçok nokta bombalanırken, Pentagon tarafından yapılan açıklamada esas hedeflerin kimyasal silah depoları olduğu belirtildi. Hava operasyonunun 40 dakika sürdüğü bildirildi. Rusya, sert tepki gösterdiklerini belirterek operasyonu kınadıklarını açıkladı.

Yeni Şafak ve
12:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 12:13 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Hava saldırılarında kimyasal silah depolarının hedef alındığı bildirildi.
Hava saldırılarında kimyasal silah depolarının hedef alındığı bildirildi.

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'nin Duma'daki kimyasal saldırı sonrası Esad rejimine yönelik başlatığı operasyon 40 dakika sürdü. ABD Başkanı Trump, "Saldırı emri verdim" derken Fransa, "Kırmızı çizgi aşılmıştı" diye konuştu. Rusya'dan ise sert tepki geldi. Rusya'nın ABD Büyükelçisi Antanov 'Suriye'ye saldırı sonuçsuz kalmayacak' derken Parlamentonun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Şerin ise, "Rusya bu yaşananları saldırganlık eylemi olarak görmektedir' yorumunu yaptı. Rus Dışişleri de "Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı" açıklamasında bulundu.

12.00

Suriye'deki bazı askeri hedefleri Cumartesi sabaha karşı düzenledikleri ortak operasyonla vuran ABD, İngiltere ve Fransa, kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırmanın yürütülmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi nezdinde yeni bir girişim başlattı. Üç ülke tarafından ortak hazırlanan karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.

Tasarıda, Şam yakınlarındaki Duma bölgesine yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırma yürütülmesi çağrısı yinelendi.

Tasarıda ayrıca, insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılması, ateşkesin yürürlüğe sokulması ve Suriye'nin BM nezdindeki barış görüşmelerine katılması için çağrısı yapıldı.

14 Nisan

20.30

BM Güvenlik Konseyi Rusya'nın Suriye tasarısını veto etti

17.17

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği saldırıyı yasadışı ve kabul edilemez.

16.18

Pentagon: Suriye'de tüm hedefler başarıyla vuruldu. Bombardıman rejime kesin ve net bir mesajdı.

16.10

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de oynanan oyun başkadır. Suriye'de yapılan iş, önce rejimin zulmüne sessiz kalmak, ardından bir terör örgütünün el altından destekleyip sahaya sürülmesi, sonra da başka bir terör örgütüyle asıl projeyi hayata geçirmektir.

15.20

Donald Trump: Suriye görevi başarıyla tamamlandı. Daha iyi bir sonuç alınamazdı.

15.14

Avrupa Birliği, Suriye hükümetinin daha fazla kimyasal saldırı gerçekleştirmemesini sağlamak için Rusya ve İran’a çağrıda bulundu.

14.58

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, bu akşam saat 18'de toplanacak.

12.37

İran Cumhurbaşkanı Ruhan: Saldırı Ortadoğu'da yıkıma yol açacak.

12.20

NATO, Brüksel'deki karargahta öğleden sonra Suriye'yi görüşmek için olağanüstü toplanacak.

11.48

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: (Suriye rejimine yönelik operasyon) Türkiye, saldırı öncesi bilgilendirildi. Saldırıda İncirlik Üssü kullanılmadı.

11.45

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Müttefiklerimizin gerçekleştirdiği hava operasyonunu destekliyoruz.

11.37

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy: Suriye hava savunma sistemleri ABD, İngiltere ve Fransa'nın saldırısı sırasında fırlatılan 103 füzenin 71'ini önledi.

11.30

İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı Yoav Galant: "Suriye, İran ve Hizbullah'a önemli bir sinyal."

11.10

İngiltere Başbakanı May: İnsani felaketi durdurmak için bu adımı attık. Suriye'de politik çözüm artık sağlanmalı. Humus'ta iki kimyasal silah deposu vuruldu.

11.00

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu: ABD barışçıl sürece ilişkin olumsuz bir yaklaşım ortaya koydu.

10.45

Putin: Saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz.

10.32

İran dini lideri Ayetullah Hamaney: "Suriye’ye gerçekleştiren saldırı bir cinayettir. ABD Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı cinayetkar."

10.00

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "Suriye'de kimyasal saldırı cevapsız kalamazdı. Amaç savaşı sonlandırmak olmalı"

09.41

Rusya, ABD'nin Suriye'yi vurması sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

09.40

Avrupa Birliği: Suriye'deki trajedi daha fazla devam edemez. Müttefiklerle operasyonu destekliyoruz.

08.55

Rusya Savunma Bakanlığı: ABD ve müttefiklerinin güdümlü füzelerinden hiçbiri RusyaHava Savunma Birliğinin sorumluluğu altında olan Tartus ve Hmeymim'de bulunan üslere isabet etmedi.

08.50

İran Dışişleri Bakanlığı: Saldırıyı sert bir dille kınıyoruz. Ciddi sonuçlar doğuracak

08.40

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada "Bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz. Operasyon tüm insanlığın vicdanına tercüman olmuştur" ifadelerinde bulunuldu.

08.35

BM Genel Sekreteri Guterres: "Tüm üye devletlere böyle tehlikeli bir durumda itidal göstermesi, gerginliği tırmandıracak ve Suriye halkının ıstırabını daha da kötüleştirecek herhangi bir eylemden kaçınma çağrısı yapıyorum"

08.00

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu saldırı rejimin Suriye halkına tekrar kimyasal saldırı düzenleme gücünü zayıflatacaktır.

05.10

Rusya’dan Suriye’ye başlatılan operasyona ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin uluslararası kuralları ihlal ettiği bildirildi. Duma’nın Savunma Komitesi Başkanı Şerin, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik başlattığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD tüm uluslararası kuralları ihlal etti" dedi.


05.00

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ve Savunma Bakanı Mattis harekatın başlama emri sonrası basın açıklaması düzenledi. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, "Harekatın hedefi Suriye hükumetidir. Esad, alması gereken mesajı almadı. Bu saldırı bir seferlik saldırı ve Esed'i caydırması açısından önemli bir harekattır. Operasyonun ilk dalgası sona erdi." ifadelerini kullandı.

04.45

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuael Macron, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" dedi.

04.40

İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırı kararı almanın çok kolay olmadığını belirtti. May, "Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin veremeyiz. Saldırı bölgedeki tansiyonu yükseltmeye yönelik değil." dedi.

04.30

Suriye devlet televizyonu, "Şam ve çevresi Tomehawk füzeleri ile vuruluyor. Hava saldırılarına uçaksavar füzeler ile karşılık veriliyor. Şam'da orduya ait bazı üslerle birlikte, Bilimsel Gözlemevi de vuruldu. Hedef alınan üsler saldırıdan önce boşaltılmıştır: Şam üzerinde 13 füze etkisiz hale getirildi." açıklamasında bulundu.

04.09

ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı düzenleyerek, Suriye'ye saldırı kararı aldıklarını bildirdi. Trump yaptığı açıklamada İngiltere ve Fransa ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda Suriye kimyasal silah kullanımını durdurana kadar müdahalede bulunacaklarını söyledi.

#ABD
#Suriye
#Kimyasal saldırı
#ü
6 yıl önce