EDISYON:

Sırplar Rusya'dan silah istedi

Yeni Şafak
01:0027/03/1999, Cumartesi
G: 12/05/2017, Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Belgrad, kendisine en büyük desteği veren Rusya'dan silah istedi. Moskova, silahları Boğazlar'dan nasıl geçireceğini düşünüyor. Rusya ayrıca uydu kanalıyla istihbarat yardımı yapacak.

Moskova- Yugoslavya Rusya'dan silah istedi. Yugoslavya'nın Moskova Büyükelçisi olan Slobodan Miloseviç'in kardeşi Borislav Miloseviç, dün Rusya Başbakan Yardımcısı Gennadi Kulik ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere, "NATO, Yugoslavya'ya saldırarak, BM kurallarını ihlal etti. Dolayısıyla Rusya'nın da artık silah ambargosunu geçersiz kabul etme hakkı doğdu" görüşünü savundu. Ancak Rus askeri uzmanlarına göre Moskova, Yugoslavya'ya uygulanan silah ambargosundan tek yanlı olarak çekilse bile, bu ülkeye silah gönderebilmesi hemen hemen imkansız olacak. Mevcut koşullarda, silahların ancak deniz yoluyla gönderilmesi olanağı bulunuyor. Ancak uzmanlar, silah yüklü gemilerin Türk boğazlarından geçebilmesi için, uygun yük bildirimlerinde bulunulması gerektiğini ve bunun çok zor olduğunu belirtiyorlar. Yugoslavya'ya Rus silahı gönderilse bile, bunların çoğunun kullanılma sorunu da doğacak. Yugoslavya'nın en çok ihtiyacının bulunduğu silahın, uçak ve füzelere karşı koyabileceği, son teknolojiyle geliştirilmiş hava savunma füze sistemleri olduğuna dikkati çeken Rus uzmanlara göre, Yugoslavya'da bu türden silahları kullanabilecek yetişmiş kadrolar bulunmuyor.

Uyduyla istihbarat yardımı yapılacak

Rus yetkililer, Yugoslavya'ya, NATO harekatını püskürtebilmesi için, uydular aracılığıyla, İttifak'ın hareketleriyle ilgili bilgi desteği sağlamaya hazır olduklarını belirttiler. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, "Eğer Yugoslavya tarafı, bu teklifimizi kabul ederse, uygulamaya hemen başlayabiliriz" dedi. Bu durumda, Yugoslavya tarafına, Rus uydu verilerine giriş yapma imkanı verileceğini belirten yetkili, "Güney Avrupa üzerinde bulunan jeostatik ve alçak yörünge tipi uydularımız, ABD'nin ve NATO'nunkinden daha az. Ancak bizim sahip olduğumuz imkanlar, Yugoslavya'nın cepheyle ilgili ihtiyacı olan bilgileri almasına yeterli" diye konuştu. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.