|

Sandığa çağrı

12 Mayıs’ta seçime gidecek Irak’ta milletvekili adayı Gülşen Celal, Türkiye’deki bütün Türkmenleri sandığa gidip oy kullanmaya çağırdı, destek istedi: “5 milyon Kürt, Meclis’te 56 vekille, 3,5 milyon Türkmen ise 8 vekille temsil ediliyor. Sistem adil değil, düzelteceğiz"

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:01 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Milletvekili adayı Gülşen Celal
Milletvekili adayı Gülşen Celal

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler Türkmenler için hayati önem taşıyor. Seçim sürecine ilişkin Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Irak Türkmenlerinden Gülşen Celal, gerek ülke içerisindeki gerekse de göçe mecbur bırakılan tüm Türkmenlere ‘mutlaka sandığa gidin’ çağrısında bulundu. Türkmenleri temsilen Bağdat bölgesinden milletvekili adayı olan Celal, “Barzani-Batı ittifakının 25 Eylül 2017’de gerçekleştirdiği korsan referandum ve DEAŞ sonrası Irak’ta yeni bir güç haritası şekilleniyor. Bu seçimde kaderimizi oylayacağız” dedi. Türkiye’deki 55 bin Iraklı seçmenin bir önceki seçimlerde çoğunlukla sandığa gitmediğini hatırlatan Celal, “Tuzhurmatu, Kerkük ve Musul başta olmak üzere son 30 yılda büyük mağduriyetler yaşadık. Aynı oyunlara yeniden düşmemek için oylarımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

SİSTEM ADALETSİZ

Iraklı Türkmenlerin 12 Mayıs seçimlerinde oy kullanmaları için Samsun, İstanbul, Ankara ve Çorum’da sandık kurulacağını kaydeden Celal, Bağdat yönetiminde söz sahibi olmak için Çin’den Fransa’ya, ABD’den BAE’ye, Rusya’dan İran’a onlarca ülkenin kadro tanzimi ve seçimin seyrine etki etme çabası verdiğini anlattı. Celal, seçim tarihinin yaklaşmasıyla tansiyonun yükseldiği Irak’taki gelişmeleri şöyle özetledi:

ÇALINANLAR İADE EDİLSİN

“Irak genelinde 3,5 milyon Türkmen yaşıyor ve bizi temsilen Meclis’te şu an 8 milletvekilimiz var. Aynı Irak’ta 5 milyon Kürt yaşıyor ve 56 milletvekilleri var. Ciddi bir adaletsizlik mevcut. Biz Arap, Kürt, Türkmen ve diğer azınlıklar dahil adil temsil niteliği olan bir yönetim biçimi istiyoruz. Mevcut tabloda en az 30 vekilimizin olması gerekiyor ancak mevcut sistemle biz bu seçim yine 6-7 vekille temsil ediliyor olacağız. Adil olmayan bu durum ciddi sorunlar doğuruyor. Irak’ta ABD işgali sonrası sistematik tehcir uygulandı. Son 30 yılda Musul, Tuzhurmatu, Süleymaniye, Erbil ve Kerkük’te Türkmenlere ait binlerce ev ve araziye Talabani-Barzani Peşmergeleri el koydu. İşgal edilen yerlerin asli sahiplerine teslim edilmesi için çalışacağım. Gençler iş istiyor ama ülke kaynaklarını farklı güçler sömürüyor. Irak zengin bir ülke ancak karanlık emelleri olanlar yüzünden sefalet çekiyoruz. İnşallah bu durum değişecek ve terörle olduğu kadar işgalci unsurlar ve ekonomik sorunlarla da başa çıkacağız.”

Bağdat’ın tek kadın adayı

Türkmenlerin yok sayılan haklarının yeniden verilmesi için çalışacağını anlatan Gülşen Celal, Bağdat’ta bugüne kadar hiçbir Türkmen vekilin çıkmamasını ‘büyük talihsizlik’ olarak değerlendiriyor. Türkmen Cephesi’nin Bağdat’taki tek kadın adayı olan Celal, Türkçenin Irak’ta seçmeli dil olarak ilkokuldan itibaren okutulması konusunda da çalışma vaadinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Bağdat’ta TİKA tarafından onarılan bir anaokulunun Türkçe eğitim vermeye başladığını söyleyen Celal, Irak’ta Türkçeye Arap ve Kürtlerin de büyük ilgisi olduğunu kaydetti. Mezhep ve bölge eksenli bölünme tehlikesinin yıkıcı etkileri olacağını belirten Bağdat bölgesi milletvekili adayı Celal, “Milli hedefler bileşkesinde birlik olmak zorundayız. Bağdat’ta dağınık durumda olan Türkmenleri de bir çatı altında toplamak istiyoruz” diye konuştu.

#Irak
#Seçim
#Gülşen Celal
6 yıl önce