EDISYON:

Rusya Ukrayna'da gerilimi düşürüyor: Putin'den diplomasiye yeşil ışık

Dış Haberler
00:0015/02/2022, Salı
G: 15/02/2022, Salı
Yeni Şafak
Rus liderin görüşme fotoğrafı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la ilgili esprilere neden olan masa krizini hatırlattı.
Rus liderin görüşme fotoğrafı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la ilgili esprilere neden olan masa krizini hatırlattı.

ABD ve Batılı ülkeler Ukrayna’da savaş tamtamları çalarken, Rusya’dan diplomasiye “yeşil ışık” geldi. Rus dışişleri ve savunma bakanlarını ayrı ayrı kabul eden Rusya lideri Putin, Lavrov’un “müzakerelere devam etmeliyiz” yorumuna, “Tamam” diyerek yeşil ışık yaktı. Savunma Bakanı Şoygu ise bazı askeri tatbikatların sona erdiğini açıkladı.

Ukrayna krizinde, dün Moskova’dan gerilimi düşürecek açıklamalar ardı ardına düştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, krize ilişkin Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ayrı ayrı kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Rusya’nın güvenlik endişelerine verdiği yanıttan kısmen memnun olmadıklarını belirterek, “ABD, askeri riski azaltacak önerileri sundu, ancak önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı” ifadelerini kullandı. Lavrov müzakerelere de yeşil ışık yakarak, “Batı ile anlaşma için her zaman bir şans var” dedi. Rus Devlet Televizyonunda yayınlanan görüntülerde Putin Lavrov’a “Tamam” cevabı verdi.

HER ZAMAN ŞANS VAR

Rusya’nın ABD ve NATO’ya sunduğu güvenlik garantileri ile ilgili Putin’in, “Batılı ortaklarla anlaşmaya varma şansı var mı, yoksa Rusya’yı sonsuz müzakerelere sürüklemek mi istiyorlar” sorusuna cevap veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Batı ile anlaşma için her zaman bir şans var” dedi.

PUTİN “TAMAM” DEDİ

Putin’e Ukrayna krizinde yürütülen müzakerelere ilişkin, Rusya’nın, talep ettiği güvenlik garantileri için ABD ve müttefikleriyle müzakereye devam etmesi gerektiğini belirtti. Yayınlanan görüntülerde Putin’in, Lavrov’a “tamam” yanıtını verdiği görüldü. Gelişme, Kremlin’in Batılı ülkelerle yükselen tansiyonu çözmek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırma sinyali diye yorumlandı.

10 SAYFALIK CEVAP HAZIR

Putin’in, Rusya’nın güvenlik garantileri teklifine ABD ve NATO tarafından gelen cevaba kendilerinin bir cevap hazırlanıp hazırlanmadığıyla ilgili sorusuna cevap veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “10 sayfada formüle edilmiştir” dedi.

Belarus’a telefonla mesaj

  • Bölgede bir sıcak gelişme de Belarus ile Ukrayna arasında meydana geldi. Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Belarus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna tarafının inisiyatifi ile gerçekleşen telefon görüşmesinde Hrenin ve Reznikov’un iki ülke arasında askeri alanda iş birliği, iş birliğinde problemli noktalar, bölgedeki güvenlik ve güven ortamını güçlendirmeye yönelik somut adımların ele alındığı belirtildi. Hrenin, görüşmenin sonunda Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun “Ukrayna ile ilişkilerin düzeltilebileceğine” yönelik sözlerini hatırlattı.

Tatbikatlar sona eriyor

Lavrov’dan hemen sonra Rus Savunma Bakanı Şoygu’dan da gerilimi düşürecek açıklamalar geldi. Şoygu, bazı büyük çaplı askeri tatbikatların sona erdiğini ve diğerlerinin de yakın zamanda biteceğini Putin’e bildirdi. Şoygu askeri birliklerin üslerine dönüp dönmeyeceğine ilişkin bilgi vermedi.


Ukrayna’da yarın resmi tatil

  • Ukrayna yönetiminden 16 Şubat’ı (yarın) Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı tarihi olarak gösteren ABD medyasına anlamlı bir cevap geldi. 16 Şubat’ı tatil olarak ilan eden Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, “Biz onu Birlik Günü yapacağız. O gün ulusal bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi kurdelelerimizi takacağız ve tüm dünyaya birliğimizi göstereceğiz” ifadesini kullandı.
ABD elçiliğini Lviv’e taşıdı

ABD, “artan güvenlik endişeleri nedeniyle” büyükelçiliğini başkent Kiev’den ülkenin batısındaki Lviv’e taşıdı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada “Rus güçlerinin (sınıra) dramatik şekilde yığınak yapması sebebiyle Kiev’deki elçilik operasyonlarımızı geçici olarak Lviv kentine taşıma sürecindeyiz.” ifadesini kullandı. Blinken, elçiliğin Ukrayna yönetimiyle temas halinde diplomatik girişimlerini sürdüreceğini söyledi.

Kiev’de NATO krizi

  • Ukrayna üzerinden yürütülen ABD-Rusya sinir harbi Kiev’de krize neden oldu. Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, ‘Rusya’yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliği girişiminden vazgeçebileceklerine’ yönelik sözleri, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin tepkisini çekti. Zelenskiy, NATO üyeliğinin Ukrayna anayasasında da yer aldığını belirterek büyükelçiden açıklama talep etti. Kısa süre içinde de elçiden ‘düzeltme’ geldi. Prystaiko, “Savaştan kaçınmak için birçok tavize hazırız ama bunların NATO’yle bir alakası yok” açıklaması yaptı. Büyükelçi, “NATO üyeliğine dair arzumuzu ertelemiyoruz” derken, ittifaka üye olmadan önce ABD ve İngiltere’yle savunma amaçlı ikili anlaşmalar yapmak istediklerini de ekledi. NATO kirizinin temelinde, ABD-Rusya sinir harbinin etkili olduğu düşünülüyor. Washington’ın “Her an Rus işgali başlayabilir” iddialarının, Ukrayna yönetimi ve bürokrasisi üzerinde gerilime ve ağır baskıya neden olduğu ve karar mekanizmalarını etkilediği yorumları yapılıyor.

#Rusya
#Ukrayna
#Putin
#Lavrov
#NATO
#Macron
#Belarus

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.