EDISYON:

Rusya intikam saldırısı başlattı: Kiev'e bomba yağdırdılar

14:4010/10/2022, Monday
G: 10/10/2022, Monday
Yeni Şafak
Kiev patlamalarla sarsıldı.
Kiev patlamalarla sarsıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rus saldırıları sonrası büyük patlamalar meydana geldi. Binalarda dumanlar yükselirken ilk gelen bilgilere göre çok sayıda ölü ve yaralının olduğu aktarıldı. Saldırıların Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'ne 1-2 kilometrelik mesafede olduğu belirtilirken Zelenskiy'den açıklama geldi. Zelenskiy, "Maalesef ölü ve yaralılarımız var. Bizi dünyadan silmek istiyorlar. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın." diyerek Ukrayna halkını uyardı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi. Kiev'deki saldırıdan sonra Odessa'da da patlamalar duyuldu. Ukrayna, Rusya'nın sadece bugün 75 roket fırlattığını açıkladı.

Rusya ile Kırım'ı bağlayan köprünün vurulması ile tansiyonun yükseldiği bölgede Ukrayna güne füze saldırısı ve patlama sesleri ile uyandı.

Başkent Kiev'de büyük patlamalar meydana gelirken çok sayıda binadan dumanlar yükseldi.

ÖLÜ SAYISI BELLİ OLDU

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kiev'e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

ÜÇÜNCÜ DALGA SALDIRILAR BAŞLADI

Ukrayna'nın Nikolayev Bölge Valisi Vitaliy Kim de Rusya’nın Astrahan bölgesinden 47 roketin fırlatıldığını duyurarak Ukrayna’ya üçüncü dalga saldırının başladığını kaydetti.

RUS FÜZELERİ MOLDOVA HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, bu sabah Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinden Ukrayna’ya fırlatılan Rus füzelerinin Moldova hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu.

Popescu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah Ukrayna'ya Karadeniz'deki Rus gemilerinden fırlatılan üç adet füze, Moldova hava sahasını ihlal etti. Rus Büyükelçisinin bir açıklama yapması için çağrılmasını istedim." ifadesini kullandı.

Popescu, saldırıları şiddetle kınadığını belirtti.

BİR GÜNDE 75 ROKET

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, "Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi." dedi.

SALDIRI ODESSA'YA SIÇRADI

Ukrayna’nın Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, "Odessa'da patlamalar duyuldu, hava savunma sistemi çalışıyor." dedi.

Marçenko, yaptığı açıklamada, Odessa bölgesinde şu ana kadar 3 füzenin vurulduğunu ve 5 kamikaze insansız hava aracının düşürüldüğünü aktararak bölge sakinlerinden sığınaklarda kalmaya devam etmelerini istedi.

RUSYA'DA DA PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Reuters haber ajansı Rusya'nın Belgorod kentinde patlama seslerinin duyulduğu bilgisini geçti. Ukrayna sınırında olan Belgorod Harkiv'in karşısında yer alıyor.

ZELENSKİY: SIĞINAKLARDAN ÇIKMAYIN

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'ne 1-2 kilometrelik mesafede gerçekleştirilen saldırı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den açıklama geldi.

Zelenskiy: Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya'da evlerinde uyuyanları, Kiev'de işe gidenleri öldürdüler. Malesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın." dedi.

KİEV BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko da kent merkezinde patlamaların meydana geldiğini duyurarak, "Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında. Füzeler şehir merkezinde Şevçenkivsk ile Solomyan semtindeki yerlere isabet etti. Hava alarmı var ve dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinlerine hitap ediyorum: Alarm sırasında sığınaklarda kalın. Acil bir ihtiyaç yoksa bugün şehre inmemek daha iyi." uyarısında bulundu.

Olay yerlerinde arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kliçko, "Kiev'in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor." bilgisini paylaştı.


UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: FÜZELER CESARETİMİZİ YOK EDEMEZ

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise, saldırılara ilişkin,
"Teröristlerin füzeleri cesaretimizi yok edemez, başkentimizin kalbi vurulduğunda bile. Müttefiklerimizin kararlılığını da sarsamazlar. Geri dönülemez biçimde yıktılar tek şey Rusya'nın geleceğidir"
şeklinde tweet attı.


Patlamalardan bir saat önce Ukrayna başkentinde hava saldırısı sirenleri çaldığı belirtildi. Tanıklar binalardan siyah duman bulutlarının yükseldiğini bildirdi.



#Kiev
#Patlama
#Rusya

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.