İran, PKK’ya sahip çıkıp harekata itiraz eden birkaç ülkeden biri oldu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Cabir Ensari, kara harekatının Soçi’deki Suriye zirvesini olumsuz etkileyeceğini iddia etti. ABD’nin PKK/PYD’yi Türkiye ve İran’a karşı tehdit olarak kullanmak istediği biliniyor. İran’ın tavrı ülkede yaşayan Türkleri de rahatsız etti.
Trump yönetiminin işbaşına gelmesi ile bir kez daha Washington’un öncelikli hedefi haline gelen İran’ın, Suriye’de ABD destekli terör örgütü PKK/PYD ile DEAŞ unsurlarına yönelik Türkiye’nin başlattığı Zeytin Dalı harekatına karşı çıkması dikkatlerden kaçmadı. Tahran terör örgütlerine kalkan olan çıkışıyla Astana ve Soçi süreçlerinin ruhunu da zedeledi. Afrin'e yönelik Zeytin Dalı harekatının başlamasından önce ve sonra İran Dışişleri Bakanlığı'ndan dikkat çeken açıklamalar geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari, “Herhangi bir kara harekatı Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni kongreyi olumsuz olarak etkileyebilir” İfadesini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de “İran, Suriye’nin Afrin kentinde yaşanan gelişmeleri yakından tedirginlikle takip ediyor ve söz konusu harekatın bir an önce sona ermesini istiyor" sözleri ile Tahran, PKK'ya sahip çıkıyor yorumuna neden oldu. Başbakan Yıldırım ise İran’a “terör temizlenene kadar harekat devam edecek” mesajını verdi.
Tahran’ın, başta Türkiye olmak üzere tüm bölgenin güvenliğine ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne tehdit olan PKK/PYD terör örgütüne dolaylı destek çıkması, İran’da yaşayan Türkleri de rahatsız etti. Bilindiği üzere geçen yıl Aralık ayında İran’da ortaya çıkan provokatif gösterilere, Türklerin çoğunluğu oluşturduğu bölgelerde katılım olmamıştı. Türkiye de, İran’da baş gösteren provokatif gösteriler sonrası Tahran’a desteğini ileten ilk ülkelerden biriydi. Provokatif gösterilerin daha çok Barzani ve PKK’ya yakın gruplar tarafından sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya duyurulduğu ve desteklediği görülmüştü.
Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye’de kalıcı olacağını, "İran’ın bölgedeki yayılmasına engel olma" hedefini bahane ederek açıklamıştı. ABD’nin Suriye’de İran’a karşı kullanacağını açıkladığı güç ise PKK/PYD terör örgütünden başkası değil. İran’ın, Afrin’deki PKK/PYD unsurlarını hedef alan Zeytin Dalı Operasyonuna karşı çıkması, Tahran’ın bölgesel politikalarda kafa karışıklığı yaşadığını gösteriyor.
Tahran’ın PKK/PYD unsurlarına kol kanat geren son tavrı, Astana ve Soçi mutabakatlarının ruhuna ihanet olarak görülüyor. Söz konusu mutabakatlarda Türkiye, Rusya ve İran, garantör ülkeler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve terör unsurınlardan temizlenmesi konusunda uzlaşıya varmıştı. İran’ın Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Kongre’sine engel olarak Zeytin Dalı harekatını göstermesi de “sudan bahane” olarak nitelendi. Bilindiği üzere Türkiye PKK/PYD terör unsurlarının Soçi’de düzenlenecek kongreye katılmasının mümkün olmadığını hem Rus hem de İranlı muhataplarına iletmişti. Bu çerçevede İran’ın Afrin’deki terör unsurlarına yönelik operasyonu kongreye yönelik bir engel olarak göstermesi hiçbir anlam taşımıyor.
- Yıldırım’dan ince mesaj
- Dün sabah saatlerinde medya temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, İran’ın Zeytin Dalı harekatıtı ile ilgili açıklamasını da değerlendirdi. İran’ın endişelerinin dikkate alınacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Terör temizlenene dek harekat devam edecek” mesajını verdi. Yıldırım, “İran’ın endişelerini gideriyoruz, Rusya’nın itirazı yok” ifadelerini kullandı.