Haseke kırsalından startı verilen sözde Rakka operasyonu gerekçesiyle ABD, Suriye PKK'sı PYD'ye silah sevkiyatını arttırdı. Silahların terör örgütüne ulaştırılmasını ise CIA bünyesinde oluşturulan ekip sağlıyor. 5 Kasım 2016'da başladığı ilan edilen Rakka operasyonu ile birlikte ABD'nin Suriye PKK'sı PYD'ye silah sevkiyatı da arttı. Başta Rimeylan olmak üzere Ayn İsa, Kamışlı ve Aynel Arap (Kobani) bölgelerinde terör örgütüne yapılan silah teslimatı PYD üst düzey isimlerinin açıklamaları ile de doğrulandı. Örgüt sözcülerinden Talel Sülo, ABD tarafından son dönemde anti tank füzelerinin de bulunduğu yüklü miktarda gelişmiş silah ve cephane teslimatı yapıldığını belirtti.
PYD'ye yakın kaynaklar, 'son dönem sevk edilen silahlarla modern bir ordu kurulur' itirafında bulunurken, sözde kantonlara inen hafif ve ağır silahlar ile birlikte çok miktarda cephane Rakka yerine Münbiç-El Bab hattına naklediliyor. Silahların kullanımına dair eğitim ise yine ABD'li uzman askerler tarafından terör örgütü mensuplarına hızlandırılmış kısa dönem kursları ile veriliyor. PYD'ye verilen silahlar arasında 23 milimetrelik uçaksavarlar, 14 ve 12.5 milimetrelik Doçkalar ve BKS, Kaleşnikof, Zagros, Dragunov ve G 3 otomatik piyade tüfekleri yer alıyor. Sahaya gönderilen silah sandıkları içerisinde ayrıca RPG 7 ve 80-130 milimetrelik havan topları da bulunmakta.
Suriye ve Irak'ta terör örgütüne yapılan ABD yardımları CIA bünyesinde oluşturulan özel bir ekip tarafından satın alınarak bölgeye gönderiliyor. CIA bünyesinde kurulan birim dünyanın farklı ülkelerinden alınan silahları örgütten gelen talep doğrultusunda bölgeye yönlendiriyor. PYD terör örgütü sözcüsü Talel Sülo, teslim edilen silahların DEAŞ'a karşı Rakka operasyonunda kullanılacağını belirtti. Yeni Şafak'ın sahada konuştuğu kaynaklar ise Aynel Arap ve Haseke-Rimeylan yönünden son bir aylık periyotta yüzlerce araçlık silahın Münbiç'e nakledildiğini, Suriye PKK'sı PYD'nin Rakka'da değil Münbiç, El Bab bölgesinde ilerlemek istediğini belirtiyorlar.
Münbiç kırsalında dağlık bölgelere PKK-PYD tarafından gizli silah depoları inşaa edildiğini ifade eden yerel kaynaklar, örgütün batı yönüne terörist ve silah sevkiyatı ile birlikte eğitim kampları kurmayı da sürdürdüğü bilgisini verdi. PKK ve ABD ortaklığı ile 5 Kasım günü ilan edilen Rakka operasyonunda hiçbir ilerleme kaydedilmezken, PKK-PYD terör örgütünün Münbiç-El Bab hattında DEAŞ'tan 17 köyü alması bu bölgeye yönelik silah ve militan yığınağının en somut göstergesi olarak gösteriliyor.
2015 Eylül ayından başlayarak Suriye PKK'sına olağanüstü silah desteği veren ABD, Kandil merkezli terör örgütüne modern bir ordu niteliği kazandırdı. Silah ve eğitim konusunda Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin de ABD'nin yanında durduğu süreçte birkaç bin kişilik terör örgütü hüviyetindeki PKK-PYD 25-30 bin kişilik yapıya dönüştürüldü. Amerikan yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde alınan karar çerçevesinde bölgeye gönderilmesi muhtemel uçaksavar füzelerinin de yine PYD'ye verileceği kanaati hakim. ABD'nin bölgedeki partneri Suriye PKK'sı PYD ile savaşan DEAŞ'a ait herhangi bir hava unsuru bulunmuyor. Suriye'nin kuzeyine gönderilecek Manpads ya da Stinger'ların Türkiye ile yaşanacak çatışmalara hazırlık amaçlı örgüt envanterine gireceği belirtiliyor.