ABD destekli terör örgütü PKK/YPG tarafından işgal edildikten 5 yıl sonra Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu’nun 5 günde kurtardığı Tel Abyad’ı sokak sokak dolaştık. Terör elebaşı Abdullah Öcalan’a ait posterlerin her yerde görüldüğü ilçeyi PKK adeta Kandil’e çevirmiş. Pek çok sokak hem teröristbaşı hem de diğer PKK’lıların resimleriyle dolu. SDG kamuflajını kullanan PKK/YPG’nin sözde asayiş merkezindeki her oda, not tutulan defterler dahi bebek katili Öcalan görselleriyle kaplanmış. Teröristbaşının Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak isminin yazılı olduğu sokaklarda ayrıca PKK’ya katılımı teşvik etmek için duvarlara silahlı kadın savaşçı resimleri çizilmiş.
Bölücü örgüt Afrin’de olduğu gibi Fırat’ın doğusunda da yerin altını tünellerle labirent gibi örmüş. Henüz bu tünellerin tamamı tespit edilebilmiş değil. Teröristler kaçarken tünelleri de kapatıp gittikleri için bunların tespitleri zaman alacak. PKK’lıların bu tünelleri tuzaklayıp kaçtığı düşünülüyor. Bu nedenle de bölgenin terör kalıntılarından tamamen arındırılması zaman alacak. Ayrıca Tel Abyad’ın hemen her yerinde taş ve topraklarla yapılmış kilometrelerce uzunluğunda mevziler var. Bu mevzilerin tamamının Türkiye sınırına paralel olarak yapılması da örgütün gerçek niyetini açık ediyor. PKK burada adeta şehir savaşları için hazırlık yapmış. Türkiye’nin hendek teröründe karşı karşıya kaldığı beton kuleler de sokak aralarında dikkat çekiyor.
Öğrendiğimize göre bölücü terör örgütü, Tel Abyad ilçe merkezini terk ederken Türkmen ve Arap halkın evlerini de ateşe verdi. Hastanelerde tıbbi malzeme bırakmadı. Çoğunu götürdüler, alamadıklarını da yaktılar. Şu anda ilçenin en büyük ihtiyacı sıhhi malzeme. İlçede şimdi en büyük ihtiyaçlar ‘sağlık malzemesi’ ve ‘polis teşkilatı’ denilebilir. Bunun yanında ilçenin yeniden imarı için tüm planlar hazır. Yerel meclisin 6 hafta içinde kurulması planlanıyor. Halk, yerel yönetimin tüm etnik unsurları kapsayacak şekilde teşkil edilmesini istiyor. Bir yandan da ilçe tuzaklardan ve EYP’lerden arındırılıyor, SMO terk edilmiş evlere teker teker girerek kontrolü sağlıyor. Kısa sürede normal hayata dönen Tel Abyad’da halk şimdi sokaklarda güvenle dolaşıyor.
Tel Abyad ilçe merkezinde 50 bin kişi yaşıyor. Köylerle birlikte toplam nüfus 200 bin. Nüfus, Arap, Türkmen ve Ermenilerden oluşuyor. Operasyon sırasında sınırın hemen güneyindeki evler boşaltılsa da PKK zulmünden bunalan ve Türk ordusunu bekleyen ilçe merkezindeki halk evini terk etmemiş. İlçenin kontrol altına alınmasıyla birlikte Türkiye’den bölgeye yardım akışı başlatıldı. Gıda yardımları ilçe merkezinde dağıtılıyor. Esnafın kepenkleri açık, ticaret devam ediyor. Tel Abyad’da hayat terörün izlerini şimdiden silmiş görünüyor. Tel Abyad’ın kurtarılmasıyla birlikte camilerde de 5 yıl sonra ilk ezanlar okunmaya başlandı. İman Mescidi adını taşıyan tarihi camide ise ilk ezan, önceki gün ilçeyi ziyaretimiz sırasında okundu. Ezan ve sela okunması, ardından camide kılınan ilk namaz da şükür namazı oldu. Suriye Milli Ordusu güçleri, namazın ardından Fetih Sûresi okuyarak yeni mücadele alanları için dualar etti.
Örgütün, alt katlarında hapishanenin de bulunduğu asayiş merkezi adeta cephaneliği andırıyor. Odalarda teröristlerin kaçarken bıraktıkları silah sandıkları, yerlerde havan ve makineli tüfek mermileri göze çarpıyor. Asayiş merkezinin en ürküten yeri ise hemen arkasında açılmış, Türkiye’ye uzanan tünel. Bu tünelde PKK’nın Türkiye’deki teröristlerle haberleşme amaçlı kullandığı boru-kablolu iletişim düzeneği de dikkat çekiyor.
Türkiye’den Tel Abyad’a ilk girişinizde çatışmaların yaşandığı binaları görüyorsunuz. PKK terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD’nin halktan zorla gasp ederek mevzi yaptığı bu evler, kent genelinde terörün izlerini en çok yansıtan yapılar. Halen meskûn mahaldeki toprak alanlara mayın ve EYP korkusuyla hiç kimse ayak basmıyor. YPG’nin buraları tuzaklayıp gittiği belirtilirken, güvenlik güçlerinin mayın ve EYP taraması sürüyor. Bir yandan da SMO, terk edilmiş evleri tek tek kontrol ederek buraları emniyetli hale getiriyor.
Münbiç’ten Rasulayn’a kadar Suriye Milli Ordusu’nun tüm operasyonlarını yöneten, Geçici Hükümetin Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Selim İdris, yıllarca Suriye Ordusu’nun subaylarını eğitmiş bir mühendis-profesör. “Türkiye’nin Suriye için yaptıklarını unutmayacağız. Türkiye’ye, Türk hükümetine ve tüm kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” diyen İdris, PKK’nın Kandil’den terörist taşıdığını şu sözlerle anlatıyor: “Savaştıklarımız buraların yerlisi değildi. Kandil teröristleriydi. Onları topraklarımızdan kovduk.”
Münbiç cephe hattının ön saflarında Hamza Tümeni ve Özel Kuvvetler birlikleri bulunuyor. Hamza Tümeninin başındaki muhalif komutan Seyf Ebubekir Polat, Afrin operasyonunun bir benzerini burada icra ettiklerini belirterek operasyon öncesi bölgeye asker sevkeden rejimin şimdi bölgeden ayrıldığını söyledi. İşgal altındaki bazı köyleri 20 dakikalık operasyonla temizlediklerini ifade eden Polat, “Münbiç’i terörden arındırmak istiyoruz” dedi. Münbiç halkı da ilçede rejim ve PKK’yı görmek istemiyor. Önceki gece Münbiç’in bazı mahallelerinde SMO ve Türkiye’ye destek için gösteriler düzenlendi. Silahlanan gençler de ilçenin rejim ya da PKK elinde kalmasına karşı direneceklerini ilan etti. Rejimin ilçe merkezindeki propaganda çalışmaları da halkın tepkisini topladı. Münbiç’in rejim tarafından teslim alındığı iddiası desteklemek için buradan canlı yayın yapan rejime yakın gazetecilere halk tepki gösteriyor.