Musul'u korkutan büyük tehlike

Yeni Şafak
09:5417/10/2016, Pazartesi
G: 17/10/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

36 ülkeden 30 bin askeri gücün destek verdiği Musul operasyonunun başlamasıyla terör örgütü DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi hız kazandı. DAEŞ gerilerken, Musulluları ve hatta tüm Irak'ı tehdit eden büyük bir tehlike var: Musul Barajı. DAEŞ'in barajı patlatmak gibi bir 'çılgınlık' yapabileceği iddiaları gündeme gelirken, eğer patlarsa, Musul ve Bağdat kısa saatler içerisinde tamamen su altında kalacak.

2014'ten beri terör örgütü DAEŞ'in elinde olan Musul'u kurtarma operasyonu, bugün sabaha karşı başladı. 36 ülkeden 30 bin askeri birliğin destek verdiği operasyonda, Türkiye'nin eğittiği 2 bin Sünni güç de bulunuyor.



5 aşamada yürütülmesi beklenen operasyonda ilk hedef Hamdani ve Karakuş. Operasyonun başlamasının ardından terör örgütü DAEŞ gerilemeye başlarken, Musul Barajı tehlikesi en çok konuşulan gündem maddesi haline geldi. Terör örgütü DAEŞ'in barajı patlatması gibi bir ihtimalin bulunduğunu belirten uzmanlar, DAEŞ'in böyle bir 'çılgınlık' yapması halinde, sadece 4 saat içerisinde tüm kentin 20 metre su altında kalacağını belirtiyor.



DAEŞ'li teröristler birbirine düştü


DAEŞ'e destek veren Musul'daki Nakşibendi grubu, DAEŞ'e karşı çatıştığı ve DAEŞ'in kendi içinde ayrılığa düştüğü belirtiliyor. ABD'nin istihbaratına göre, DAEŞ'in Musul'da 3 bin 500 4 bin civarında silahlı grubu bulunduğu belirtiliyor. Dolayısıyla içteki çatışmanın örgütü büyük ölçüde güç kaybına uğrattığı yorumları yapılıyor.



En büyük tehlike: Musul Barajı'nın imhası


Başika Kampı'nın kurucusu Nuceyfi ve Türklerin eğittiği grubun bir bölümü o bölgede. DAEŞ'in operasyon sırasında baraja zarar vermesi çok büyük bir felaketi de beraberinde getirecek. Musul kenti, 4 saat içerisinde, Irak'ın başkenti Bağdat ise, kısa zaman içerisinde su altında kalarak kentteki tüm canlıların hayatı tehlikeye girecek.



Barajın yıkılması halinde Musul saatler içinde sular altında kalacakken, böyle bir durum sonrası Bağdat'ın da büyük bölümünün sular altında kalması bekleniyor.












#Musul
#Irak
#Musul Operasyonu
#DAEŞ