Musul'un DAEŞ'ten temizliği için intikaller başladı. Harekatın ilk işareti ise dün gece verildi. Başika Dağı'nda konuşlu ABD topçusu, şehrin doğusundaki DAEŞ mevzilerini yoğun ateş altına aldı. Topçu atışlarının ardından ise Koalisyon uçakları DAEŞ yığınaklarına dönük bombardıman yaptı.
Irak'ın Musul kentini DAEŞ'ten kurtarma amaçlı operasyona katılacak birlikler, kente doğru intikale başladı. İntikal devam ederken gece saatlerinde ABD ordusu operasyonun ilk işaret fişeğini attı. Musul'un doğusunda konuşlanan ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri ilk defa DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı. Başika Cephesi'ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin'in verdiği bilgilere göre; obüs atışlarının ardından, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladı.
Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DEAŞ militanlarının uçakların görüşünü kapatmak için lastik yakmaya başladıkları bildiriliyor. DAEŞ'li teröristler kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakıyorlar. Dışişleri yetkililerinden alınan bilgiye göre; topçu ateşi Musul kent merkezine dönük değil ve şehir dışındaki yığınağı imha ederek çemberi daraltmayı hedefliyor.
Harekatın karadan yürütülecek kısmında Irak ordusu, Peşmerge, Şii milisler, Ninova Bekçileri ve ABD özel birlikleri yer alacak. Operasyon planında Peşmerge ile Şii milislerin çevre bölgeleri ele geçirmeleri, 1 ay sonunda da Irak ordusunun kent merkezine girmeye başlaması hedefleniyor. ABD'nin koordine ettiği plana göre Ninova ilinin merkezi olan Musul'a yönelik operasyonun sevk ve idaresi Iraklı bir generalin başında olduğu Musul Operasyonlar Komutanlığı'nda olacak.
Kent merkezine en yakın cephe hatlarında olan IKBY Peşmerge güçlerinin, kentin doğusunda Hazr ve Guveyr, kuzeyinde Tel Üsküf ve El Hugne bölgelerinden saldırıya geçmesi bekleniyor. Kürt yönetimi, DAEŞ işgalindeki Guveyr'den Kesik'e uzanan hattı örgütten geri almayı hedefliyor. Bağdat yönetimi ve IKBY arasındaki anlaşmaya göre, Peşmerge'nin görevi bu hattı almasıyla son bulacak. TSK tarafından 2015'ten beri Başika bölgesinde eğitilen Musullu savaşçılar ise operasyona Peşmerge güçlerinin bulunduğu hatlardan katılacak. Yaklaşık 3 bin kişilik 'Ninova Bekçileri', Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde hareket edecek.
Peşmerge'nin doğudan ve kuzeyden merkeze yönelmesiyle Kayyare ilçesinde konuşlu Irak ordusu ve Şii milislerin (Haşdi Şabi) ilerlemesi başlayacak. Şii milisler bir süre sonra yönlerini kuzeybatıya çevirip, Telafer ilçesine ulaşmaya çalışacak. ABD'nin koordine ettiği plana göre, Musul merkezine yalnızca Irak ordusu girecek.
Ankara uzun süredir Türkiye'nin dışarıda kalacağı bir operasyonun bölgedeki istikrarsızlığı tüm bölge ülkelerine taşıyacağını dile getiriyor. Ankara'nın Musul konusundaki çıkışına Iraklı Sünni aşiretlerden de destek geldi. Dün bir araya gelen Musullu Sünni Arap Kürt ve Türkmen aşiretler, Türkiye'nin tavrına destek ve operasyona katılması çağrısı yapmak üzere bugün Erbil'de deklarasyon yayınlama kararı aldı. Bağdat yönetiminin Şii ağırlıklı güçlerle Musul operasyonuna hazırlanması Musullu aşiretleri uzun süredir tedirgin ediyor. Aşiretlerin bu nedenle Türkiye'nin operasyon sürecine dair politik çıkışlarına destek kararı aldıkları öğrenildi.
Musul operasyonunda, DAEŞ'li teröristlerin kenti terk etmesini teşvik etme gerekçesiyle, tüm yönler kuşatılacak, sadece batıdan Suriye sınırına çıkış açık tutulacak. Ancak bu durum Irak'tan gelecek militanların Suriye'ye yığılıp TSK'nın gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı'nı olumsuz etkileme riskini de beraberinde getiriyor. Türk güvenlik kaynakları, ABD yönetiminin Musul ve Rakka için eşzamanlı operasyona ikna edilmeye çalışıldığını ancak Washington'un tek başına Musul'a öncelik vermekte ısrar ettiğini anlatmıştı.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye, DAEŞ'in yerlerinden ettiği Tel Aferli Sünni ve Şii Türkmenlerin evlerine dönmesine ve aralarında yaşanabilecek gerginliklerin önlenmesine destek veriyor. Ancak Türkiye, Tel Aferlilerin evlerine geri dönüşleri esnasında ilçeden olmayan Şii milislerin kente gelmelerinin olumsuz sonuçlara yol açacağı noktasında ABD yönetimine uyarısını yineliyor. Irak'ta 2003'teki ABD işgalinin ardından patlak veren mezhep savaşları, halihazırda Şii Haşdi Şabi çatısı altında yer alan bazı örgütlerce 2004-2005'te Tel Afer'e de yayılmıştı.
Terör örgütü PKK, Ağustos 2014'te DAEŞ'i gerekçe gösterip Suriye üzerinden Irak'ın sınır ilçesi Şengal'e girmiş ve buraya yerleşmişti. Şii milislerin çatı örgütü Haşdi Şabi içinde bine yakın militanı bulunan PKK'nın, Musul operasyonuna katılmaya çalıştığı
biliniyor. ABD'li yetkililerin Türkiye'ye, kendi harekat planlarında PKK'nın bulunmadığı konusunda güvence verdiği öğrenilirken, buna karşın Türkmen Tel Afer kentine yapılacak operasyonda PKK'lıların Şii milislerle birlikte gelmesinden endişe ediliyor.