|

Merkel için kader haftası

Almanya’da aylar süren görüşmeler sonucunda kurulan koalisyon hükümeti mülteci konusunda krize girdi. Alman basını koalisyon hükümetinin Türkiye modeliyle kurtulacağını yazdı. Merkel koalisyon ortaklarından iki hafta süre isterken Türkiye ile AB arasında yapılan geri kabul anlaşmasına benzer anlaşmalar imzalamak için diğer Avrupa ülkeleriyle görüşecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 08:57 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Almanya aylar süren çalışma sonucunda kurulan koalisyonun mülteci konusunda krize girdi.
Almanya aylar süren çalışma sonucunda kurulan koalisyonun mülteci konusunda krize girdi.

Alman basını Almanya’daki koalisyon hükümetinin Türkiye modeliyle kurtulacağını yazdı. Almanya aylar süren çalışma sonucunda kurulan koalisyonun mülteci konusunda krize girdi.

Bild’e konuşan kaynaklar, “Merkel, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan geri kabul anlaşmasına benzeri mülteci anlaşmalarını diğer ülkelerle görüşülecek” ifadesini kullandı. Mülteci konusunda uzlaşma sağlanması ve AB çapında mültecilere kapıların açılması gerektiğini savunan Merkel’e başta koalisyon ortağı ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer olmak üzere birçok hükümet yetkilisi karşı çıkıyor.

ZİRVE PLANLANIYOR

Alman medyası, Merkel’in Yunanistan, İtalya ve Avusturya ile görüşme planlamaya çalıştığını yazdı. Gazeteye konuşan İtalyan yetkililer, “Henüz tam tarih netleşmedi ama bir planlama süreci içerisindeyiz” ifadesini kullanırken, gelecek hafta bir zirve yapılması planlanıyor. Merkel’in bu konuda fikir ayrılığına düştüğü isimlerden 2 hafta istediği ve bu süre zarfında, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerle buluşacağı kaydedildi.

‘BU KADINLA ÇALIŞMAM’

Mültecilerin sınırdan geri çevrilmesi sorusunda Başbakan Merkel’le restleşen koalisyonun küçük ortağı CSU lideri ve İçişleri Bakanı Seehofer’in, “Artık bu kadınla çalışamam” dediği de ileri sürüldü. Welt am Sonntag Gazetesi’nin haberine göre Seehofer, CSU’lu bakanlar ve Grup başkanı Alexander Dobrindt ile çok dar bir grup içinde yaptığı toplantıda iki kez bu sözü kullandı.

HÜKÜMETİN SONU OLUR

Bu sözleri Almanya’da Merkel hükümetinin sonu anlamına geliyor. Seehofer sözlerinin kamuoyuna yansıması üzerine kimsenin Merkel›i düşürme niyetinde olmadığını söyledi. Ancak Pazartesi sabahı iki kardeş partinin meclis ve yönetim kurulları ayrı ayrı toplanacak. CSU lideri Seehofer ise partisinin firesiz kendisine destek verdiğini gösterecek. Toplantının ardından yapılacak açıklamalar Almanya’da hükümetin kaderini belirleyecek.


Acquarius İspanya’da

Libya sahillerinden Akdeniz’e açılan mültecileri boğulmaktan kurtaran İspanya bandrollü Acquarius gemisi, bugün, Valencia Limanına ulaştı. Gemideki mültecilerin gergin olduğu gözlendi. Mültecilerin bir kısmını taşıyan İtalyan gemisi Datillo ise dün sabah saatlerinde Valencia’ya ulaşmıştı. Mültecileri taşıyan bir başka İtalyan gemisi Orioni’nin, saat 10 sularında limana ulaştı. Aralarında 7’si hamile 80 kadın, 89’u genç, 11’i çocuk olmak üzere 450 civarında mülteci, geçtiğimiz hafta Libya sahillerinden yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşmak için denize açılmış ve bin 500 mil yol kat ettikten sonra İspanyol ve İtalyan gemiler tarafından kurtarılmıştı. Olay, Avrupa kamuoyunda büyük bir etki yaratırken Fransa ve İtalya arasında kriz çıkarmıştı.

#Almanya
#Türkiye
#Fransa
6 yıl önce