EDISYON:

Mariupol’un 4 önemi

00:0023/03/2022, Çarşamba
G: 22/03/2022, Salı
Yeni Şafak
Mariupol limanı
Mariupol limanı

Rus işgali bir aya yaklaşırken çatışmalar başkent Kiev, ikinci büyük kent Harkiv ve Mariupol’da yoğunlaşıyor. Mariupol’u Moskova için önemli kılan 4 neden var.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 27. gün geride kalırken, saldırılar başkent Kiev, ikinci büyük kent Harkiv ve liman şehri
Mariupol
’de yoğunlaşıyor.
  • Stratejik olarak önemli bir noktada bulunan
    Mariupol
    kentini ele geçirmek için Rus güçleri saldırılarını günlerdir sürdürüyor.
    “Ruslar için Mariuopol’ü bu kadar önemli kılan ne?”
    diye sorduğumuzda, akıllara ilk kentin coğrafi konumu geliyor.
Mariupol
, Kırım ve Donbas bölgesi arasında yer alıyor. Ukrayna ekonomisi için büyük önem arz eden kent, aynı zamanda Kiev cephesinin önemli askeri birliklerine de ev sahipliği yapıyor. Rusya, Mariupol’ü düşürerek hem propaganda yapma fırsatını, hem de kendi askerlerine moral vermeyi de hedefliyor.

KIRIM VE DONBAS ARASINDA

  • Coğrafi olarak,
    Mariupol
    şehri haritada sadece küçük bir alanı kaplasa da Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın hemen üstünde yer alıyor. Rus güçleri Doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki destekçileri ve Ukraynalı-ayrılıkçı müttefikleriyle bağlantı kurmaya çalışmak için Kırım’dan kuzeydoğuya yani
    Mariupol’e
    doğru ilerlemek zorunda. Mariupol’ün düşmesi durumunda ise Rus güçleri Kırım ve Donbas bölgesi arasındaki kara bağlantısını sağlamış olacak.

UKRAYNA EKONOMİSİNİ BOĞACAK

Mariupol
, Karadeniz’in bir parçası olan Azak Denizi’nde stratejik olarak önemli bir liman kenti olarak görülüyor. Derin rıhtımları ile Azak Denizi bölgesinin en büyük limanı olan
Mariupol
ayrıca önemli bir demir-çelik tesisine de ev sahipliği yapıyor. Kent, savaş öncesinde, Ukrayna’nın Orta Doğu ve ötesindeki müşterilerine giden çelik, kömür ve mısır için önemli bir ihracat merkezi görevi görüyordu.
Bununla birlikte,
Mariupol
düşerse, Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyı şeridinin yüzde 80’inden fazlasının tam kontrolüne sahip olacak. Böylece Ukrayna’nın deniz ticaretini keserek, onu dünyadan daha izole edebilecek.
#Mariupol
#Rusya
#Ukrayna
#Kırım
#Karadeniz
#Azak Denizi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.