8 ülkenin talebiyle acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD’nin tek taraflı Kudüs kararı görüşüldü. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, Fransa, Almanya, İtalya, İsveç ve İngiltere, ABD’nin Kudüs kararına katılmadıklarını açıkladı. Bildiride, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve ülkenin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararının, Konsey kararlarıyla uyumlu olmadığı gibi bölgedeki barış umutları açısından yararsız olduğu vurgulandı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise kararın barış için alındığını savundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs açıklamalarının ardından, olağanüstü toplanmaya karar veren İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT), 13 Aralık’ta, İstanbul’da gerçekleşeceği açıklandı. 48 yıl önce Kudüs için kurulan İİT, yine Kudüs için toplanacak.
İslam Konferansı Örgütü, 21 Ağustos 1969 tarihinde İsrail’in işgali altında bulunan Kudüs’teki, Mescidi Aksa’nın yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat’ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansında alınan bir kararla kuruldu. Örgütün ismi 2011 Haziran ayında Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirildi. 1970 yılında Cidde’de gerçekleştirilen Birinci İslam Dışişleri Bakanları Konferansı’nda, Kudüs’ün kurtarılması kararı verilmişti. Geçen 48 yıllık sürede Kudüs halen İsrail’in işgali altında bulunuyor.
57 üyesi bulunan örgütte Suriye’nin üyeliği askıya alınmış durumda. KKTC, Bosna Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Taylan da gözlemci üye statüsünde. Nisan 2016’da dönem başkanlığını üstlenen Türkiye bu görevi 2019’da düzenlenecek 12. İslam Zirve Toplantısına kadar sürdürecek.
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından sonra Türkiye İİT'yi olağanüstü toplantıya çağırdı. Türkiye, üye ülkelere davetiye mektubunu gönderdi. Katılacak devletlerin gelecek hafta başında netleşeceği öğrenildi.