Filistin, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na Kudüs için acil toplanma çağrısı yaptı. ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak için hazırlıklara başladığı öne sürülmüştü. Arap Birliği, yapılan çağrı üzerine harekete geçti, yarın olağanüstü toplanacak.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) Kudüs için acil toplanma çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın "Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak burayı İsrail'in başkenti olarak tanımaya hazırlandığı" yönündeki haberlerin ardından Filistin yönetiminin başlattığı diplomatik girişimler sürüyor.
Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Arap Birliği ve İİT'ye Kudüs için acil toplanma çağrısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Maliki'nin, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve İİT Genel Sekreteri Yusuf Bin Ahmed El Useymim'le iletişime geçerek Filistin'deki son gelişmeler ve Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in birleşik ve ebedi başkenti olarak tanımakta kararlı olduğu" yönünde dolaşan haberlerle ilgili bilgi verdiği belirtildi.
Maliki'nin, iki örgütün de konuyu görüşmek üzere ayrı ayrı acil toplanması talebini ilettiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca Maliki'nin aynı konuyla Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile de iletişime geçtiği vurgulandı.
Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, yaptığı açıklamada, Filistin'in talebi üzerine Kudüs konulu bir toplantı yapılacağını söyledi.
Zeki, Birliğin salı günü temsilciler düzeyinde toplanacağı bilgisini verdi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) Kudüs için acil toplanma çağrısı yapmıştı.
- Arap Birliği Filistin Daimi Temsilciliği de "Kudüs" konulu bir toplantı yapılmasını istemişti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, "ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması" tartışmalarına ilişkin, birçok ülkenin lideriyle ve uluslararası kuruluşla yazışmalar yaptığı bildirildi.
- Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak burayı İsrail'in başkenti olarak tanımaya hazırlandığı" yönündeki haberlerin ardından Abbas, bu planın önüne geçilmesi için çok sayıda liderle görüştü.
Abbas, Afrika Birliği, Arap Birliği, Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsüne bu girişimin engellenmesi için yazı gönderdi.
Abbas, yazısında "böyle bir kararın, barış sürecini baltalayacağını ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürükleyeceğini" vurguladı.
Amerikan medyasının haberlerinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, geçen çarşamba, bu yönde bir adım için "erken" yorumunu yapmıştı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de Arap Birliği'ne Kudüs için acil toplanma çağrısında bulundu.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt ile telefon görüşmesi yaparak, Trump'ın "Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planlarını" değerlendirmek üzere toplanma çağrısında bulundu.
Heniyye'nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Kudüs konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu bazı İslam ülkelerinin liderleriyle iletişime geçerek destek talebinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Abbas'la yaptığı telefon görüşmesinde Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanabilmesi için, 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulmasının gerekliliğine dikkati çekmişti.
- Amerikan medyasının yönetim yetkililerine dayandırdığı haberlerde, ABD Başkanı Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek, 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin ise Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.